Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nárůst za poslední týden je v kraji nejvyšší od prvního zjištěného případu v březnu

18. 09. 2020 | 20:02

AKTUALIZOVÁNO: Potvrzených případů onemocnění covidu-19 v Libereckém kraji v posledních dnech rychle přibývá. Za poslední týden jich bylo 415, což je skoro třikrát více než o týden dříve, vyplývá z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nemocnice v kraji kvůli tomu opět zakážou návštěvy pacientů.

koronaNew
ilustrační foto

Nárůst za poslední týden je v kraji nejvyšší od prvního zjištěného případu v březnu. Dosud největší přírůstek za sedm dnů byl za předchozí týden, a to 151 případů. Rekordní byl v tomto týdnu i počet pozitivně testovaných za 24 hodin, ve čtvrtek jich bylo 110. Předchozím maximem za 24 hodin bylo 83 případů ze středy. V prvním, zeleném stupni rizika, který znamená lokální ohniska a sporadické komunitní šíření, jsou v kraji všechny okresy, nově i Českolipsko.

Od začátku března testy odhalily koronavirus u 1226 lidí z kraje, vyléčených je zatím 517 z nich a sedm lidí zemřelo. Za poslední týden ale nikdo. V republikovém měřítku má méně nakažených v absolutním počtu od počátku pandemie jen Karlovarský kraj. V přepočtu na 100.000 obyvatel jsou na tom lépe tři kraje, v Libereckém je na 100.000 obyvatel 276 pozitivně testovaných lidí od prvního zjištěného případu.

Krajská hygienická stanice v Liberci eviduje aktuálně 583 aktivních případů, před týdnem jich bylo o 302 méně. Opět jde o rekordní číslo. Nejhůře je na tom Liberecko, na které připadá více než polovina případů v kraji. Tento region má v přepočtu na 100.000 obyvatel téměř 118 případů za posledních sedm dnů, což je skoro třikrát více než o týden dříve. Nejlépe si vede v kraji Českolipsko s 37 nemocnými na 100.000 obyvatel, tam jde o dvojnásobný nárůst.

Kvůli rostoucímu počtu případů v Libereckém kraji bude otevřené o tomto víkendu odběrové místo v liberecké nemocnici a po neděli přibude páté v kraji pro testování. Zajistí ho liberecká pobočka zdravotního ústavu. Od neděle 10:00 spustí kraj na svém webu rezervační systém, aby se před odběrovými místy netvořily fronty. Nemocnice v kraji kvůli zhoršené situaci opět přistoupí k zákazu návštěv. Už dříve ho vyhlásily Jilemnice a Semily a od soboty bude zcela platit i pro nemocnice v Liberci, Turnově, Frýdlantu a Jablonci nad Nisou a částečně v nemocnici v České Lípě, konkrétně na všech jednotkách intenzivní péče a oddělení ARO.

čtk