Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nasněžilo, řidiči by měli být opatrní hlavně v horách. Kvůli větru nejezdily lanovky

17. 01. 2022 | 8:07

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji připadlo od nedělního večera do dnešního odpoledne do deseti centimetrů sněhu. Sněžilo hlavně v horských oblastech Jizerských hor a Krkonoš a ve vyšších polohách se tvoří i sněhové jazyky a závěje. Technika je na problémových místech v provozu, řekl ČTK Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

snowboard2
ilustrační foto

"Jinak žádné problémy hlášeny nemáme. Vše je průjezdné a s opatrností sjízdné," uvedl před 15:30 Bark. Také silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska podle něj zatím zůstává průjezdná i pro nákladní dopravu. "Srážky, které byly předpovídané, se zatím úplně nenaplnily," dodal. Na Liberecku zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo, kterou silničáři nesolí. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Hasiči měli v souvislosti s větrem v kraji za dnešek do 15:00 kolem deseti výjezdů ke spadlým stromům. Většinou to bylo na silnice. "Nic vážného," dodala mluvčí krajského hasičského sboru Eva Klímová.

Silný vítr dnes ovlivnil provoz lanových drah v lyžařských střediscích. Podle údajů od provozovatelů po celý den nejezdily sedačkové lanovky na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách, dopoledne na Lysou horu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou a předčasně skončil odpoledne provoz lanovky Skalka na Ještědu v Liberci.

Meteorologové očekávají, že k večeru by mělo srážek ubývat. V noci bude převážně oblačno, k ránu na horách ojediněle sněhové přeháňky. Teploty se v noci budou pohybovat kolem nuly, na horách klesnou až k minus pěti stupňům. Utišit by se měl vítr, foukat bude mírný severozápadní do 22 kilometrů v hodině.

čtk