Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Návštěvnost hor v Libereckém kraji poznamenalo počasí, v neděli návštěvníky vyhnal déšť

23. 02. 2020 | 18:09

Na víkendové návštěvnosti hor v Libereckém kraji se výrazně projevilo počasí. Zatímco v sobotu si dobrých podmínek pro lyžování užívaly tisíce osob, v neděli byly sjezdovky téměř prázdné. Zjistila to dnes od provozovatelů ski areálů ČTK.

harrachovpocasi1
ilustrační foto Artur Irma

Ideální podmínky pro lyžaře a snowboardisty byly do sobotního večera. V největším středisku kraje v krkonošské Rokytnici nad Jizerou se v sobotu střídají turnusy jarních prázdnin. "V sobotu bylo dost sněhu, dobré počasí, měli jsme tu zhruba 2600 návštěvníků," řekl ČTK ředitel střediska Vít Pražák. Nedělní návštěvnost byla podle něj horší. "Odhadujeme to na maximálně 1500 lidí," uvedl Pražák.

Spokojení se sobotou byli provozovatelé v sousedním Harrachově. "Zkraje víkendu svítilo i sluníčko, lidí bylo dost. Dneska je to snad nejhorší den sezony," řekl ČTK Martin Nedvěd, náčelník lanovky v areálu Harrachov.

Obdobně to vypadalo o víkendu v Jizerských horách. "Sobota byla klasická prázdninová, ve střediscích bylo téměř 4000 osob. V neděli se návštěvnost přiblížila nule," řekl ČTK Pavel Bažant ze společnosti SKI Bižu, která provozuje největší jizerskohorská střediska na Tanvaldském Špičáku, Severáku v Hraběticích a Maliníku v Bedřichově.

Dnešní déšť na horách může ovlivnit situaci v Bedřichově, kde je pouze přírodní sníh. Zhoršily se také podmínky pro běžecké lyžování. Na jizerské magistrále nevydržela všude sněhová pokrývka a na některých nástupních místech je už vidět asfalt.

čtk