Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Některé školy v Libereckém kraji nemají dost testů pro žáky druhého stupně

29. 04. 2021 | 14:22

Některé školy v Libereckém kraji nemají na příští týden zajištěné testy pro žáky druhého stupně. Se zahájením rotační výuky ve vyšších třídách zatím nepočítali třeba na Základní škole 28. října v České Lípě. Rozhodnutí bude zase na poslední chvíli, řekl dnes ČTK ředitel školy Libor Šmejda.

covidDítěNew
ilustrační foto

Pokud nastoupí příští týden školáci druhého stupně, bude muset do pondělí zajistit dalších zhruba 330 antigenních testů. O návratu školáků do lavic v dalších krajích by měla dnes odpoledne rozhodnout vláda.

Podmínkou pro návrat školáků je počet nově potvrzených případů koronavirové nákazy za týden pod hranicí 100. Už tento týden se díky tomu mohly do mateřských škol vrátit děti v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. V příštím týdnu se v těchto krajích budou moci v rotační výuce vrátit i školáci na druhém stupni. Týkat by se to vzhledem k vývoji situace mohlo také Prahy, Středočeského a Libereckého kraje. Na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví to ve středu řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

"My máme testy na tento a příští týden, máme pokryté testy pro první stupeň a konzultace na druhém stupni a také pro děti lidí z integrovaného záchranného systému, o které se staráme. Ale plošně s návratem dětí z druhého stupně jsme zatím nepočítali," řekl Šmejda. Českolipská škola 28. října patří k největším v Libereckém kraji, na týdenní testování v současném režimu potřebuje zhruba 1600 testů, pro žáky na druhém stupni tak bude muset rychle zajistit dalších 330.

Komplikované bude tak rychle zorganizovat i samotnou výuku. Učitelů je podle Šmejdy dost, problémem je ale nedostatek prostoru. Většina učitelů totiž zajišťuje distanční výuku přímo ze školy, ve třídách teď ale budou žáci, a tak nebude pro učitele dostatek míst. To považuje za největší problém rotační výuky na druhém stupni také třeba ředitelka Základní školy Husova v Liberci Blanka Lukeš Reindlová. "Učitelé si musí rozvrhnout, jak to všechno stihnou, a kde budou vlastně vysílat. To ale vyřešíme a pro ty děti je jen dobře, aby se do školy vrátily," řekla ČTK.

V Libereckém kraji přibylo podle statistik ministerstva zdravotnictví za posledních sedm dní 119 nově potvrzených případů koronaviru v přepočtu na 100.000 obyvatel, před týdnem to bylo 160. Nejhůř je na tom v kraji Českolipsko s více než 169 nakaženými na 100.000 obyvatel, naopak nejlepší je situace na Semilsku, kde testy odhalily v přepočtu něco přes 67 nových případů v přepočtu na obyvatele. Na Liberecku a Jablonecku, jsou počty nových případů těsně nad hranicí sto nakažených na 100.000 obyvatel. V průměru odhalily v posledních dnech laboratoře v kraji denně 75 nových případů.

čtk