Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice budou moci od soboty opět povolit návštěvy pacientů. Podmínkou je ale nošení roušek

13. 08. 2020 | 13:03

Nemocnice v Libereckém kraji budou moci od soboty opět povolit návštěvy pacientů. Podmínkou ale bude nošení roušek. Po jednání Krajské epidemiologické komise Libereckého kraje to dnes novinářům řekl krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta. Zákaz návštěv v nemocnicích v kraji platí od začátku července.

rouška
Ilustrační foto

Lidé by ale podle Valenty neměli chodit navštěvovat pacienty, pokud se sami necítí zdravotně dobře. "Aby při jakémkoliv podezření na onemocnění, byť lehkého průběhu, tuto návštěvu nevykonali, aby zvážili délku trvání a aby to nebyly hromadné návštěvy, ale spíš individuální," uvedl Valenta.

Další dříve přijatá opatření podle něj hygienici zachovají. Jako důvod uvedl větší ochranu rizikových skupin. Konkrétně jde o nošení roušek ve všech zdravotnických zařízeních, lidé je musí mít i při návštěvě praktického lékaře nebo nákupu v lékárně. Povinné jsou roušky v kraji také ve vybraných sociálních zařízeních a musí je mít i pracovníci v terénních službách.

Případů onemocnění covid-19 podle Valenty sice přibývá, ale nárůst není nijak dramatický, maximálně do deseti za den. Onemocnění u lidí navíc nemá nijak závažný průběh. "Příznaky pozitivních případů nejsou nijak významné, takže izolace zůstává v domácím prostředí. V současné době nemáme hospitalizovaného žádného pozitivního člověka a průběhy jsou velmi lehké," dodal Valenta. Podle údajů libereckých hygieniků je v kraji 123 nemocných lidí.

čtk