Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice nemají personál pro další těžce nemocné s koronavirem. Kraj musí požádat o pomoc armádu

01. 03. 2021 | 15:05

Nemocnice v Libereckém kraji nemají personál pro další těžce nemocné s koronavirem. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) proto ještě dnes požádá o další pomoc armády. Uvedl to dnes po jednání krizového štábu.

covidArmadaLužkaFBačr
ilustrační foto: FB Armáda ČR

"Nám především dělá problém opatření, které schválila hlavní armádní hygienička, díky kterému vojáci, dokud nemají druhou dávku vakcíny, tak nemohou pomáhat na covidových odděleních, kde je nejvíc potřebujeme," uvedl Půta.

Ve čtyřech páteřních nemocnicích v kraji bylo dnes ráno hospitalizováno 402 pacientů s covidem, to je nejvíce od začátku epidemie a o 30 více než v neděli. Rekordní je i počet lidí, kteří potřebují intenzivní péči. Od neděle jejich počet stoupl o osm na 85. V neděli by tento počet znamenal, že zbývá poslední volné lůžko pro nejtěžší případy, dnes ale nemocnice v kraji jejich počty zvýšily o dalších devět. Krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS) ale upozornil, že nová lůžka jsou bez ventilátorů. "My sice ventilátory máme, ale už není personál," řekl. Proto kraj bude žádat, aby pomohli vojáci.

Situace v nemocnicích v kraji se v posledních týdnech zhoršuje. Ještě před 14 dny měly nemocnice 69 intenzivních lůžek pro covidové pacienty, nyní je jich 95. Richter se obává toho, že počet hospitalizovaných s covidem v příštích dnech dál poroste. "Podle předpokladů, které mají v liberecké nemocnici, s největší pravděpodobností během dvou týdnů dojde o 20 procent k navýšení," uvedl. To by podle něj znamenalo kolem 500 hospitalizací v celém kraji. Podle něj bylo dosud nutné mimo kraj převézt jen několik pacientů.

čtk