Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice v Liberci a Jablonci kvůli koronaviru preventivně zakázaly návštěvy pacientů

27. 09. 2022 | 17:32

AKTUALIZOVÁNO: Městská nemocnice v Jablonci nad Nisou ode dneška zakázala až na výjimky návštěvy pacientů. Důvodem je rostoucí počet hospitalizovaných s koronavirem. Podle mluvčí nemocnice Jany Válkové k zákazu přistoupili hlavně z preventivních důvodů. Kvůli rostoucí nemocnosti dnes zakázala návštěvy také Krajská nemocnice Liberec, opatření ale platí jen pro oddělení následné péče, a to až do odvolání, uvedla největší krajská nemocnice na sociálních sítích.

covidDoktorNew
ilustrační foto

"V posledních dnech stoupají počty covid pozitivních pacientů hospitalizovaných v naší nemocnici. Považujeme za nutné na tuto situaci reagovat, abychom chránili nejen pacienty, ale především naše zaměstnance," uvedla mluvčí jablonecké nemocnice Válková.

Kvůli covidovým pacientům zatím nemusela nemocnice omezit činnost žádného oddělení. "Jedná se o jednotky případů napříč nemocnicí. Každé oddělení si situaci zatím řeší samo v rámci bariérového režimu," dodala mluvčí. Zákaz návštěv se v jablonecké nemocnici nevztahuje na dětské oddělení, otce u porodu a návštěvy u pacientů v terminálním stádiu.

Z dalších páteřních nemocnic v Libereckém kraji platí zákaz návštěv v Jilemnici u pacientů s covidem, kteří jsou na interním oddělení. U ostatních hospitalizovaných v Jilemnici je povolená jedna návštěva na maximálně 20 minut denně, doporučené je nošení respirátorů.

V nemocnici v Liberci a v České Lípě je pro návštěvy zakrytí úst a nosu rouškou či respirátorem povinné. V Liberci se tato povinnost nevztahuje na dětské oddělení a oddělení dětské psychiatrie.

Případů koronaviru v Libereckém kraji v posledních týdnech pozvolna přibývá. Za pondělí laboratoře potvrdily nákazu u 176 lidí, což je nejvyšší denní přírůstek v kraji od 20. dubna. Takzvané incidenční číslo, které udává počet nově potvrzených případů koronaviru v přepočtu na 100.000 obyvatel, je v kraji 146. Maximem za dva a půl rok od prvního zjištěného případu koronaviru bylo incidenční číslo na hodnotě 2323 ze začátku letošního února.

čtk