Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice v Liberci zrušila zakázku na centrum urgentní péče. Nabídky byly vyšší a překročily maximální stanovenou cenou 2,2 miliardy

29. 04. 2022 | 12:25

Krajská nemocnice v Liberci zrušila zakázku na výstavbu centra urgentní péče. Dostala sice čtyři nabídky, všechny ale byly nad maximální stanovenou cenou 2,2 miliardy korun bez DPH, vyplývá z údajů na webu veřejných zakázek. Mluvčí nemocnice Václav Řičář dnes ČTK řekl, že o dalším postupu ještě nerozhodli. Nemocnice připravuje výstavbu centra urgentní péče už déle než deset let.

knl-vize-01
Vize budoucího pavilonu zasazená do reality.

"Aktuálně další kroky řeší řídicí výbor tohoto projektu a příští týden o dalším postupu rozhodne představenstvo společnosti," dodal.

Při vyhlášení soutěže loni na konci listopadu zástupci nemocnice předpokládali, že pro firmy nebude problém se do maximální ceny vejít. "Původně jsme měli limitní cenu 1,99 miliardy a když jsme zkoumali, jaký je vývoj v cenách stavebních prací u zdravotních staveb, tak jsme došli k názoru, že těch 200 milionů navíc pokrývá tento pohyb," řekl tehdy Petr Moos, který má projekt modernizace na starost.

Ceny ve stavebnictví ale od té doby stouply výrazněji, a to i v důsledku války na Ukrajině napadené Ruskem. Některých materiálů je nedostatek nebo výrazně zdražily, chybí i pracovníci z Ukrajiny. Obdobné problémy při hledání firem pro zakázky má třeba i většinový vlastník nemocnice, Liberecký kraj. Náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj) nedávno uvedl, že u šesti zrušených zakázek na rekonstrukce mostů nabídkové ceny převyšovaly finanční limity o 25 až 55 procent.

Nemocnice, která je největší v Libereckém kraji, připravuje výstavbu centra přes deset let. V jejím plánu bylo začít letos stavět a mít hotovo v roce 2025. Jako první přijde na řadu parkovací dům pro 330 aut s novým energetickým centrem pro celou nemocnici. Až na něj bude areál připojený, začne stavba nemocničního pavilonu, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Budou v něm operační sály, laboratoře i lůžková část. Pavilon urgentní medicíny nemocnice potřebuje, neboť jednotný příjem dosud nemá, stejně tak ani centrální laboratoře. Nedostatečný je i počet míst k parkování. Činnost nemocnice také komplikuje to, že oddělení jsou rozdělená do 37 objektů, které nevyhovují ani stavebně.

čtk