Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice v Libereckém kraji s obnovou běžné péče vyčkají, rozhodnou čísla z velikonočního víkendu

17. 04. 2020 | 15:09

Nemocnice v Libereckém kraji zatím nadále nebudou poskytovat péči, jež není nezbytně nutná. Provoz budou obnovovat postupně. Vyčkat také chtějí i na dopady prodlouženého velikonočního víkendu, kdy řada lidí nařízení vlády o shlukování či nošení roušek porušovala. Vyplývá to z vyjádření nemocnic pro ČTK.

zdravAngio
ilustrační foto

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tento týden uvedl, že nemocnice mohou začít poskytovat i péči, které není nezbytně nutná, což měly od poloviny března vládou zakázáno. Liberecká nemocnice už od minulého týdne nabádá chronicky nemocné lidi, aby se kvůli obavám z nákazy novým koronavirem nebáli vyhledat pomoc lékařů ve chvíli, kdy se jejich zdravotní stav zhorší. Nemocnice jim péči poskytuje i za současného mimořádného stavu. "Pokud to bude možné, budeme péči rozšiřovat dál, ale nemůžeme to dělat bezhlavě. Je samozřejmě nadále potřeba, abychom si udržovali rezervy pro případ, že by se koronavir dále rozšířil," uvedl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Liberecká nemocnice je v Libereckém kraji zatím jediná, jež přijímá pacienty s covid-19, kteří potřebují hospitalizaci. Její kapacita zatím pro potřeby kraje stačí, další nemocnice jsou v záloze.

Mluvčí nemocnice v Jablonci nad Nisou Petra Hybnerová uvedla, že chtějí s uvolněním počkat do doby, až bude zřejmé, jaké jsou dopady velikonočního víkendu. "Do odvolání je tedy zrušen provoz všech neakutních pracovišť. V případě vážnějších zdravotních potíží je akutní péče za zvýšených hygienických opatření zabezpečena. Poloakutní péče, zejména o onkologické pacienty, je zajištěna," dodala.

Na dopady velikonočního víkendu čeká i českolipská nemocnice. Ředitel krajské nemocnice v České Lípě Pavel Marek předpokládá, že s obnovou běžné péče by mohli začít přespříští týden. "Začínáme se o tom bavit," uvedl.

Ve fázi úvah to je i ve společnosti MMN, jež provozuje městské nemocnice v Semilech a Jilemnici. "Když to povolíme, tak nejdřív od druhé poloviny příštího týdne, a to ne že najednou, ale postupně. Budeme rozlišovat, co je potřebnější a co je odložitelné," uvedl předseda představenstva MMN Jiří Kalenský.

čtk