Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnost klesla za poslední týden o pětinu, přibývá ale případů černého kašle

23. 02. 2024 | 18:47

Nemocnost v Libereckém kraji klesla za poslední týden o pětinu. Na 100.000 lidí je 1601 případů akutních respiračních infekcí, před týdnem jich bylo podle tohoto přepočtu 2004. Nad hranicí epidemie zůstává z okresů jen Liberecko. Nemocnost znatelně klesla i v republikovém měřítku, kdy na 100.000 obyvatel je 1458 případů akutních respiračních infekcí. Z ostatních respiračních nákaz výrazně v kraji přibylo případů černého kašle, už nyní jich je třikrát více než loni za celý rok. Vyplývá to z aktuálních dat Krajské hygienické stanice v Liberci.

chřipka boy-5186786 1280
Ilustrační foto

Loni bylo za celý rok 23 případů černého kašle, letos jich hygienici evidují již 68, z toho 33 je zjištěných v tomto týdnu "Vyšší četnost hlášení je zejména z důvodu větší informovanosti praktických lékařů pro děti a dorost i všeobecných praktických lékařů, kteří se na tuto nyní diagnózu více zaměřují," uvedli hygienici v komentáři ke zveřejněným údajům. Už teď je v kraji nejvíce případů černého kašle za posledních šest let, více jich bylo naposledy v roce 2018, kdy za celý rok bylo 92 případů.

Nárůst počtu onemocnění černým kašlem ohrožuje zejména malé děti. "Čím více bude v populaci onemocnění černým kašlem rozšířené, tím větší bude riziko nákazy zejména pro skupinu novorozenců a kojenců, u kterých nebylo zahájeno očkování nebo ho rodiče odkládají či dokonce odmítají. Takové děti jsou ohroženy nejzávažnějším průběhem nemoci, který může končit i smrtí dítěte," uvedla již dříve krajská ředitelka protiepidemického odboru Monika Hausenblasová. Přeočkovat se podle ní mohou i dospělí. "Přeočkování vakcínou proti černému kašli se doporučuje minimálně jedenkrát každému dospělému, těhotným ženám včetně jejich širší rodiny," dodala.

U akutních respiračních infekcí se situace za poslední týden výrazně zlepšila. Pod hranci epidemického prahu, což je 1600 případů na 100.000 lidí, klesla nemocnost ve třech ze čtyř okresů kraje. Nad touto hranicí je jen Liberecko s 1861 případy. Na Semilsku je 1576 případů podle přepočtu na 100.000 lidí, na Českolipsku 1412 a na Jablonecku 1299.

Potvrzených případů chřipky bylo za poslední týden 39, o týden dříve 80. U dvou nemocných z tohoto týdne měla chřipka vážný průběh a jeden z nich zemřel. Od začátku roku jde o druhé úmrtí v souvislosti s chřipkou. Nadále velmi nízký je počet potvrzených případů covidu, za posledních sedm dnů jich bylo sedm. I v souvislosti s koronavirem od začátku roku v kraji zemřeli dva lidé.

čtk