Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocných s chřipkou za týden o 12 procent ubylo, epidemie přesto trvá

14. 02. 2020 | 18:14

V Libereckém kraji se za týden o 12 procent snížil počet nemocných s chřipkou a akutními infekcemi dýchacích cest. Chřipková epidemie ale trvá. Nemocnost je nad epidemickým prahem, na 100.000 obyvatel je 1735 případů. Nejvyšší nemocnost je mezi malými dětmi do pěti let věku. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

"I nadále doporučujeme zdravotnickým zařízením a zařízením sociálních služeb omezit návštěvy u pacientů nebo klientů, u kterých by mohlo dojít v případě infekce chřipkou k závažnému průběhu," uvedla Balašová. Částečný nebo úplný zákaz návštěv platí s výjimkou Jablonce pro všechny páteřní nemocnice v kraji - pro Liberec, Turnov, Semily, Jilemnici a Českou Lípu. Na Jablonecku je nemocnost v kraji nejnižší a je pod epidemickým prahem, na 100.000 obyvatel tam je 1468 nemocných.

V tomto týdnu bylo laboratorně potvrzeno 25 případů chřipky. Od začátku chřipkové sezony 2019/2020, tedy září 2019, zaznamenali hygienici 118 případů chřipky. Z toho ve 115 šlo o vir chřipky typu A. "V šesti případech laboratorně potvrzené chřipky byl průběh onemocnění závažný, ve třech z těchto případů došlo k úmrtí," uvedla Balašová.

K předcházení onemocnění doporučují hygienici dodržovat obecné zásady osobní hygieny - zejména časté mytí rukou. "V případě respiračního onemocnění doporučujeme dále dodržovat takzvanou respirační etiketu, to je zakrývat si nos a ústa kapesníkem při kašli či kýchání," dodala Balašová. Hygienici považují za vhodnější používat jednorázové kapesníky, které je nutné po použití odhazovat do odpadu.

čtk