Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nepřístupné památky se během Dnů evropského dědictví otevřou veřejnosti

30. 08. 2019 | 17:58

Zajímavé a také částečně nebo úplně nepřístupné památky se během Dnů evropského dědictví otevřou pro veřejnost. Konají se v týdnu od soboty 7. září do neděle 15. září. Letošním tématem jsou „Památky a zábava“. V rámci Dnů evropského dědictví se nejen zpřístupní veřejnosti spousta staveb, ale je připraven i doprovodný program s přednáškami, slavnostmi a koncerty.

jilemniceZvedavaUlickaMad
Foto: Mad

Při návštěvě památkově chráněných budov je zajímavé poznat nejen jejich historii, ale podívat se také na skvělé řemeslo našich předků. Obdivuhodné je mimo jiné to, jak jej zvládali i bez dnešních sofistikovaných nástrojů, se znalostmi a dovednostmi děděnými z generace na generaci. Na památkách je vždy co objevovat,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V rámci Dnů evropského dědictví se návštěvníkům otevře okolo 60 památek. Lidé se mohou těšit i na zajímavý kulturní program, například ten v Jilemnici, kde na ně čeká od 2. do 7. září vycházkový okruh, který je provede po místech souvisejících s výročím 130 let od založení Klubu českých turistů ve městě.

V Muzeu výroby korálků v Alšovicích si mohou lidé pohrát v kreativních dílničkách nebo si užít komentované prohlídky výroby. V sobotu 14. září 2019 proběhne i s průvodním slovem návštěva kostela Nalezení sv. Kříže v Liberci. O víkendu 14. a 15. září se pak v Železném Brodě uskuteční Skleněné městečko, tradiční setkání sklářů, výtvarníků, historiků, sběratelů i laických obdivovatelů sklářského umění a kvalitního řemesla.

Seznam zapojených a otevřených památek najdou zájemci na webu www.historickasidla.cz. Národní zahájení Dnů evropského dědictví se uskuteční v Litomyšli od pátku 6. září do neděle 8. září.

LK/Filip Trdla