Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nesmí se do nejpopulárnějších partií Českého ráje, Jizerek ani Krkonoš. Stopku má i Letiště Hradčany

03. 04. 2020 | 10:21

AKTUALIZOVÁNO: Liberecký kraj dnes zveřejnil místa ve svém regionu, kam nedoporučuje jet o víkendu na výlet. Zamýšlí tím zamezit soustředění velkého množství lidí na jednom místě v rámci opatření proti šíření koronaviru. V lokalitách budou značky zákazu nebo vjezdu. Jde o 23 míst, mezi nimi je například i Ještěd, Malá Skála, Doksy nebo Valdštejn. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí kraje Filip Trdla. Upozornil, že obce mohou osadit zákazovými značkami další místa.

smedavacyklo
Smědaava na jaře, když je venku hezky. Letos tam ještě leží sníh. Archivní foto.

Jde o turisticky nejoblíbenější místa v kraji. "Opatření bylo přijato na základě zkušeností z předchozího víkendu. Zdravotní vycházka je jistě v těchto dnech vhodná. Nicméně Liberecký kraj znovu doporučuje, aby lidé zvolili pro svůj výlet klidnější oblast," uvedl Trdla.

Zveřejnit místa, kde budou zákazové značky, kraj ve čtvrtek ještě odmítal. Ke změně se rozhodl na základě dohody s policií, která se na vytipované lokality zaměří. "Na těch místech bude dopravní, pořádková policie, určitě nám pomohou městské i obecní policie," uvedl ve čtvrtek krajský ředitel policie Vladislav Husák. Věří, že nebudou muset řešit zásadní problémy.

Pod zvýšeným dohledem policie budou Bedřichov, Brniště, Doksy, Frýdštejn, Harrachov, Horní a Dolní Mísečky, Hrabětice, Hrádek nad Nisou, Janov nad Nisou, Ještěd, Jizerka, Královka, letiště Hradčany, Malá Skála, Manušice, Rokytnice nad Jizerou, Sedmihorky, Sloup v Čechách, Smědava, Souš, Tábor, Valdštejn a parkoviště u liberecké zoo.

čtk

Jedna dobře umístěná značka a je po výletě. Foto: LK

Seznam lokalit abecedně s bližším určením:

Bedřichov v Jizerských horách,  Brniště na Českolipsku, Doksy u Máchova jezera. Frýdštejn na Jablonecku, Harrachov, Horní a Dolní Mísečky v Krkonoších, Hrabětice v Jizerských horách, Hrádek nad Nisou na Trojzemí, Janov nad Nisou v JIzerských horách Ještěd za Libercem, Jizerka a Královka, rozhledny v Jizerských horách,letiště Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko, Malá Skála na Jablonecku, Manušice - jedna z částí města Česká Lípa, Rokytnice nad Jizerou v Krkonoších, Sedmihorky u Turnova, Sloup v Čechách na Českolipsku, Smědava a Souš v Jizerských horách, silnice je stále uzavřená, ještě tu leží sníh, Tábor u Lomnice nad Popelkou, Valdštejn u Turnova a ZOO Liberec (ta dnes začíná s internetovým vysíláním, přiblíží dění ve výbězích na youtube).

lk, lo