Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nová linka přes Jizerské hory spojí Liberec s Tanvaldem, bude jezdit o víkendech až do konce srpna

02. 07. 2020 | 13:34

Nová autobusová linka přes Jizerské hory spojí od soboty Liberec s Tanvaldem. Jezdit bude o víkendech až do konce srpna. ČTK to dnes řekl Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji. Zřízení linky je podle něj reakcí na poptávku cestujících, platit v ní bude integrovaný tarif.

autobus LK DSC 1170
Foto: LK

Autobusy pojedou z Liberce přes Bedřichov, Hrabětice, Josefův Důl, Albrechtice a Desnou do Tanvaldu. Posílí nabídku spojení z Liberce do Bedřichova a navíc zlepší dostupnost Albrechtic v Jizerských horách. Propojí také Tanvald s Bedřichovem, kde zatím podle Pospíšila spojení chybělo. "Spoje budou v Tanvaldu navazovat na vlaky. Ve směru do Tanvaldu navíc budou navazovat na spoje do Prahy, a to buď na autobusovou linku 780, nebo na rychlík," dodal.

Loni Liberecký kraj zavedl také turistickou autobusovou linku z Desné kolem přehrady Souš směrem na Frýdlantsko. Silnice vede po hrázi přehrady, která leží v Jizerských horách ve výšce 770 metrů nad mořem a je zdrojem pitné vody pro obyvatele Liberecka a Jablonecka. Kvůli vysokému riziku znečištění proto celoročně nesmí na silnici nákladní auta nad 3,5 tuny, v létě se otevírá jen pro osobní dopravu. I autobusy musí hory objet a cesta je tak o 30 kilometrů delší.

Loni tam kraj zkušebně nasadil elektrobus a díky tomu získalo spojení výjimku. Zájem byl větší, než se čekalo. Při zkušebním provozu se ale ukázalo, že na náročné horské podmínky elektrobus nestačí. "Víc stál a chladil, než jezdil," poznamenal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Letos se tak kraj rozhodl nasadit autobus s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) a s větší kapacitou pro cestující. Zatím ale vyjet nemohl. "Stále jsme ještě nedostali povolení, vše zkomplikoval koronavirus. Jakmile ho dostaneme, jsme připraveni vyjet," dodal Pospíšil.

čtk