Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nová odrůda jiřinky dostane název Zákupy, Trosky připravily ukázky umu sokolníků

07. 09. 2019 | 7:16

Kromě pestrého programu v Liberci jsou zajímavé akce připraveny i na hradech a zámcích na území kraje. Například Zákupy zvou na výstavu jiřinek, Hrubý Rohozec na draky a Trosky na sokolníky. Více v níže uvedeném soupisu.

jiřinka
ilustrační foto

Do 8. 9.: státní zámek Zákupy – Výstava jiřinek. V. ročník výstavy jiřinek se už podruhé uskuteční přímo v zařízených v interiérech, které si návštěvníci budou moci mimořádně prohlédnout sami bez průvodce vlastním tempem. Vernisáž s pokřtěním nové odrůdy jiřinky proběhne v koncertním salonku v sobotu 7. září v 10.00 hodin. Nová odrůda jiřinky ponese jméno "Zákupy". V neděli 8. 9. 2018 po skončení výstavy (cca kolem 16.15 hod.) si návštěvníci budou moci vybrané jiřinky odnést. (www.zamek-zakupy.cz)

7. 9.: státní zámek Hrubý Rohozec – Draci v akci. Zábavný rodinný den na zámku. Soutěžní stezka pro děti, dračí bitva, dračí svatba, střelba z luku a kuše, královská etiketa, pohádky, kreativní dílničky a škola šermu. Dětské prohlídky zámku ZDARMA. Vstupné na prohlídku zámku pro dospělé na okruh 1 a 2 jen za 20 Kč. Od 10 do 16:30 hodin. (www.zamek-hrubyrohozec.cz)

7. 9.: státní hrad Trosky – Sokolnické ukázky. (www.hrad-trosky.eu)

7. - 8. 9.: státní hrad Bezděz - Dny evropského dědictví. Šermíři Corvus Milites-fantasy vystoupení. (www.hrad-bezdez.eu)

14. 9.: státní hrad Grabštejn – Dny evropského dědictví: Grabštejn za (Clam-) Gallasů. Den evropského dědictví poodhalí historii a stavební aktivitu za doby posledních majitelů grabštejnského hradozámeckého areálu. Pro návštěvníky budou připraveny speciální prohlídky. Malí návštěvníci budou mít navíc možnost zažít dětskou interaktivní prohlídku, při níž si vyrobí i postavičku clam-gallasovského papouška, jehož hrob se nachází v podhradí. Návštěvníci speciálních prohlídek pak budou moci ochutnat dobovou specialitu uvařenou na ohni přímo na nádvoří. Rezervace nutná! (tel.: 482 724 301, e-mail: grabstejn@npu.cz). (www.hrad-grabstejn.cz)

14. - 15. 9.: státní hrad Bezděz - Jedna země, jeden král. Šermířský víkend pro děti. Kovářská dílna na nádvoří. Účinkuje skupina Pancharti. Začátek vystoupení od 11, 12:30, 14 a 15:30 hodin. (www.hrad-bezdez.eu)

14. – 15. 9.: státní zámek Zákupy – Dny evropského dědictví. Mimořádné zpřístupnění běžně nepřístupného historického provozního zázemí zámku (zámecké kuchyně, prádelny a ledárny). Začátky prohlídek: 10.25, 11.25, 12.25, 13.25, 14.25 a 15.25 hodin. (www.zamek-zakupy.cz)

15. 9.: státní zámek Zákupy – Koncert Radka Žaluda. Město Zákupy srdečně zve na koncert na nádvoří zámku Zákupy v neděli od 14 hodin. (www.zamek-zakupy.cz)

19. 9.: Krajská vědecká knihovna v Liberci – Přednáška Grabštejn – hrad, nebo zámek? Přednáší kastelánka hradu Grabštejn Ing. arch. Iva Bártová. Přednáška se koná v Krajské vědecké knihovně v Liberci od 18 hodin. (www.hrad-grabstejn.cz)

28. 9.: státní hrad a zámek Frýdlant - Jak se vařilo a peklo u Clam-Gallasů. Ukázky jídel a ochutnávka specialit i obyčejných pokrmů z dob Gallasů a Clam-Gallasů. Vše navařeno v zámecké kuchyni. (www.zamek-frydlant.cz)

28. – 29. 9.: státní zámek Lemberk - Komentované prohlídky Bredovské zahrady. Speciální prohlídky zaměřené na proměny zahrady a letohrádku od 18. do 20. století. Provází Mgr. Renata Tišerová z ÚOP v Liberci. Možnost prohlídky panelové výstavy uvnitř Bredovského letohrádku. (www.zamek-lemberk.cz)

28. – 29. 9.: státní zámek Lemberk - Po stopách clam-gallasovských stavebních úprav. Speciální prohlídky zaměřené na stavební úpravy provedené Clam-Gallasy včetně prohlídky běžně nepřístupných prostor jako jsou půdy, bývalý domek nočního hlídače a úřednická vstupní věž. V těchto dnech mají návštěvníci také možnost zúčastnit se komentovaných prohlídek Bredovské zahrady a také vystoupat na zámeckou středověkou věž. (www.zamek-lemberk.cz)

do 30. 9.: státní hrad Bezděz - Výstava Oprava velké hradní věže, aneb 20 let od otevření. Purkrabský palác. (www.hrad-bezdez.eu)                                                                    

do 31. 10.: státní zámek Lemberk - Zámek Lemberk po roce 1918. Výstava věnovaná Clam-Gallasům a dějinám zámku Lemberk v období mezi lety 1918–1945. (www.zamek-lemberk.cz)

NPÚ/Lucie Bidlasová