Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nové případy nepřibyly, pokračuje postupné uvolňování pravidel. Svatby mohou být až o sto lidech

11. 05. 2020 | 9:13

V Libereckém kraji nepotvrdily za poslední tři dny testy žádný nový případ onemocnění covid-19. Podle informací, které dnes ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR), odhalili zatím hygienici nemoc u 197 lidí. Už 153 z nich se ale podle informací z krajské hygienické stanice uzdravilo.

svatbaDva
ilustrační foto

Komplikacím spojeným s novým koronavirem podlehli zatím v kraji čtyři lidé, ve všech případech šlo o seniory, kteří měli jiné vážné zdravotní obtíže.

Hygienici v Libereckém kraji otestovali zatím na koronavirus 7131 lidí, ve 168 případech nařídili karanténu, další lidé jsou v karanténě z nařízení praktických lékařů. Od začátku epidemie je v Libereckém kraji nejvíc potvrzených případů z Jablonecka - 84. Naopak pouze sedm jich testy prokázaly na Českolipsku. Aktuálně se na Jablonecku z covidu-19 léčí 21 lidí, nejvíc z kraje, na Českolipsku mají aktuálně dva nemocné.

V zemi potvrdily do dnešního rána onemocnění covid-19 testy u 8123 lidí, 4482 se už ale z nemoci uzdravilo. Komplikacím spojeným s novým koronavirem podlehlo v zemi od začátku epidemie 280 lidí. Testováno bylo v republice 302.493 lidí. Nejvíc potvrzených případů v přepočtu na obyvatele mají v Karlovarském kraji a v Praze.

V Česku pokračuje postupné uvolňování pravidel, která kvůli zpomalení šíření nemoci nařídila vláda. Po dvouměsíční pauze dnes otevřela obchodní centra, venkovní zahrádky restaurací, ale také kadeřnictví. Třeba v obchodním centru Central v Jablonci nad Nisou, které na ploše 13.000 metrů čtverečních nabízí několik desítek obchodů, provedli v noci na dnešek speciální dezinfekci všech společných prostor antibakteriálním, antivirovým polymerovým nástřikem s dlouhodobým účinkem.

Sezonu se zpožděním zahájili například na hradě Trosky v Českém ráji, který je první památkou ve správě Národního památkového ústavu v kraji, která se po zimě otevírá návštěvníkům. Trosky jsou nejnavštěvovanější památkou v kraji, na věž Babu a na vyhlídku pod věží Panna vystoupá každoročně přes 100.000 turistů. Otevřená je ode dneška i zahrada zámku Sychrov a od úterý mohou lidé vyrazit také na hrad Valdštejn.

čtk

Jak budou vypadat svatby po 11.5.?

Rozvolňování opatření, ke kterému dochází v posledních dnech, se týká kromě obchodů a kulturních institucí také svateb. Pokud tedy máte v dohledné době naplánovanou tuto radostnou životní událost, máme pro vás přehled, jakými pravidly se musejí svatby po 11. květnu řídit.

- celkový počet účastníků sňatečného obřadu (včetně čtyř osob, zajišťujících sňatečný obřad), nesmí překročit počet 100 osob (zahrnují se sem i nezletilé děti)

- snoubenci nejsou povinni v průběhu sňatečného obřadu nosit roušky, ostatní účastníci musí mít ústa i nos zakryty ochrannou rouškou (místo roušky je možné použít ochranný štít)

- účastníci obřadu nemají povinnost dodržovat odstupy nejméně 2 metry od sebe

- k podpisu do protokolu o uzavření manželství přistupují osoby jednotlivě s dodržením dvoumetrových rozestupů

- podání ruky ke gratulaci je možné pouze po vzájemné dohodě všech dotčených osob, ruce musí být poté dezinfikovány

- po skončení sňatečného obřadu je provedena dezinfekce všech použitých pomůcek

www.mucl.cz