Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nové přístroje z výtěžku sbírky Liberecký kraj sobě! pomohou v boji s koronavirem v nemocnicích

19. 12. 2020 | 14:36

Další vybavení pomůže v boji s koronavirem zdravotníkům v nemocnicích v České Lípě, Liberci a Jablonci nad Nisou. Stane se tak díky výtěžku z veřejné sbírky Liberecký kraj sobě! Covid-19. Celkové náklady na koupi zdravotnického zařízení jsou více než 830 tisíc korun.

laboratoř ILustr
Ilustrační foto

„V této nelehké době, kdy počty nakažených rostou, tím lékařům a zdravotníkům, kteří se věnují nemocným o víkendech i svátcích, ulehčíme jejich náročnou práci. Zabezpečit kvalitní lékařskou péči je pro nás prvořadý úkol,“ uvedl Vladimír Richter, krajský radní pro resort zdravotnictví.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa obdržela automatický izolátor nukleových kyselin ZyBio EXM300 a izolační kit nukleových kyselin Pro EXM3000. Pořizovací cena obou přístrojů činila 343.059,20 korun včetně DPH.

Zdravotníkům v českolipské a liberecké nemocnici slouží také přístroje pro kyslíkovou terapii; totéž vybavení bude využívat poté, co poskytne potřebný souhlas statutární město Jablonec nad Nisou také nemocnice jablonecká. Celkem si zdravotnická zařízení mezi sebe rozdělí šest jednotek Humid BH – High Flow i se stojany a dezinfikátory. Jejich cena je 488.438,28 korun včetně DPH.

Veřejnou sbírku vyhlásil Liberecký kraj letos na jaře a hned v dubnu pořídil pro Krajskou nemocnici v Liberci plně automatické izolátory nukleových kyselin NK Zinexts MagPurix. Cena jednoho byla 480 tisíc korun, celková částka tedy činila 960 tisíc korun včetně DPH. K poslednímu datu aktualizace, 30. listopadu, se na účtu sbírky nacházelo 1.133.028,62 korun. Přispívat lze i nadále. Číslo transparentního účtu je 1 277 277 277/0100.

Sbírkový účet je transparentní. Každý, kdo přispěje, tím vyjadřuje souhlas se zveřejněním jména a zaslané finanční částky. Klienti Komerční banky budou mít tyto údaje uvedeny automaticky. Pokud chtějí zveřejnit své jméno majitelé účtů v jiných bankách, mohou jej napsat do zprávy pro příjemce. Liberecký kraj lidem na vyžádání vystaví potvrzení o přijetí finančních prostředků na sbírkový účet.

„Rád bych poděkoval všem, kteří již přispěli nebo přispějí. Vzájemná pomoc a solidarita je tím, co nám pomohlo překonat složité časy první vlny koronaviru na jaře a pomáhá nám i nyní, kdy je situace znovu vážná. Stále přitom platí, že penězi z účtu nebudeme pokrývat běžné výdaje, ale využijeme je na nákup konkrétních darů,“ uzavřel hejtman Martin Půta.

LK/Jan Mikulička