Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O cenu památkářů se ucházejí vila, kaple a muzeum. Kraj má v letošním roce tři želízka v ohni 

22. 06. 2021 | 19:16

Třiačtyřicet pozitivních počinů a objevů z oblasti památkové péče napříč českými regiony se letos uchází  o cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. Vítěze vybírá odborná porota, hlasovat pro své favority bez ohledu na jednotlivé soutěžní kategorie mohou ale i samotní lidé.

hrob2
archivní foto libereckého zástupce - kaple Božího hrobu

„Náš kraj má v letošním roce tři želízka v ohni. Oceňuji jak obě města, tedy Hrádek nad Nisou a Liberec, že se pustila do nominovaných obnov, tak zejména soukromou iniciativu Jizerskohorského technického muzea v Bílém Potoce. Nadšení pro věc je v tomto případě unikátní,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Za Liberecký kraj lze hlasovat pro celkovou obnovu Schubertovy vily v Hrádku nad Nisou. Honosné rodinné sídlo si nechal vystavět v roce 1924 Oswald Schubert, ředitel největší hrádecké textilní továrny, podle návrhu drážďansko-liberecké kanceláře Lossow & Kühne. Ve vile vznikly po válce jesle, později v ní sídlila městská knihovna. Obnova jí vrací jedinečnou architektonickou kvalitu a obyvatelům města bude nově sloužit jako komunitní centrum.

Druhým zástupce je celková oprava a restaurování kaple Božího hrobu v Liberci. Nejmladší Boží hrob na českém území byl postaven v roce 1772 z daru libereckého soukeníka Andrease Josefa Wondraka. Jeho autorem je stavitel Johann Josef Kuntze, autor řady libereckých klasicistních domů a přestavby kostela Nalezení sv. Kříže. Specifikem stavby bylo její situování jako samostatného objektu uprostřed města před západním průčelím kostela sv. Antonína Velikého – obvykle tyto svaté hroby tvořily součást klášterů, kostelů, nebo se nacházely na okrajích měst.

Třetím kandidátem je Jizerskohorské technické muzeum v Bílém Potoce. Vzniklo v budově bývalé odpadní přádelny Karla Bienerta a stále se rozrůstá. Jde o výjimečně zachovaný tovární areál s řadou autentických konstrukcí a zařízení z druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století. Vedle dřívějších expozic energetiky a letectví byla v roce 2020 dokončena expozice zaměřená na textilní výrobu a také rekonstrukce vstupního objektu se zázemím pro návštěvníky.

Laureáti ocenění Patrimonium pro futuro včetně držitele ceny veřejnosti, nazvané Památky děkují, budou vyhlášeni v listopadu na slavnostním galavečeru v Praze. Online lze hlasovat na odkazu https://1url.cz/DK2UO.