Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O dotace má v kraji zájem 260 domácností s nižšími příjmy. Od září se staré kotle už nesmějí používat

07. 01. 2022 | 10:23

Zhruba 260 domácností s nižšími příjmy v Libereckém kraji by rádo své staré kotle vyměnilo za ekologičtější. Získat budou moci až 95 procent potřebné částky, což cestu k výměně kotle otevírá i domácnostem s nižšími příjmy a seniorům, kteří by si to jinak dovolit nemohli. Liberecký kraj v závěru loňského roku zjišťoval, jaký bude o dotace zájem, podle toho peníze na dotace z Operačního programu Životní prostředí získá, řekl dnes ČTK radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

kotelPlyn
archivní foto

"Zatím pořád čekáme na otevření programu, který ministerstvo životního prostředí ještě neotevřelo," doplnil Ulvr. Na dotace by podle něj pak mohlo dosáhnout i zhruba 380 žadatelů, na které se nedostalo v předchozích výzvách a skončili tak v zásobníku projektů. Nová výzva bude ale určena jen pro žadatele, jejichž čistý příjem v loňském roce nepřekročil 170.900 korun na jednoho člena domácnosti, a také pro domácnosti důchodců nebo invalidních důchodců, kteří ale příjmy dokládat nemusí.

Dotace se bude týkat výměny starých kotlů na pevná paliva za nový ekologický zdroj v rodinných domech. Na nový plynový kotel může domácnost získat až 100.000 korun, na kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo dokonce až 130.000 korun.

Liberecký kraj má s tzv. kotlíkovými dotacemi zkušenosti, první žádosti začal přijímat 25. ledna 2016. Ve třech kolech dostal kraj přes 6000 žádostí, celkově podpoří výměnu zhruba 4460 kotlů, na které rozdělí bezmála 495 milionů korun. Zatím mohli zájemci získat od 75.000 do 120.000 korun, v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší navíc dalších 7500 korun. V průměru se dotace pohybovaly kolem 111.000 korun. Příjem žádostí do posledního kola ukončil Liberecký kraj loni v květnu, v posledním kole uspělo se žádostí o dotaci více než 1800 projektů.

Letos v září začne v Česku platit zákaz používání starých kotlů.

  • čtk