Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O druhé kolo senátních voleb nebyl dnes zájem. Na speciální stanoviště v České Lípě dorazilo pět voličů, v Liberci nepřijel nikdo

07. 10. 2020 | 16:46

V Libereckém kraji dnes mezi lidmi, u nichž testy prokázaly nový koronavirus, nebo jsou v karanténě, zájem o druhé kolo voleb do Senátu nebyl. Na speciální stanoviště v České Lípě dorazilo za celý den pět voličů, v Liberci nepřijel nikdo. ČTK to řekla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Druhé kolo senátních voleb se uskuteční 9. a 10. října.

volbysenat1
Foto: Artur Irma

Voliči mohli rozhodnout o novém senátorovi v obvodu 36. Českolipsko, který zahrnuje i Hrádecko a Chrastavsko na Liberecku. Před týdnem v Libereckém kraji hlasovalo u drive-in stanovišť 191 lidí, dalších 85 požádalo o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. I ve druhém kole mohou voliči v izolaci nebo karanténě, kteří nemají auto nebo neměli možnost přijet na speciální volební místo, ještě do čtvrtečních 20:00 požádat na telefonním čísle 485 226 351 o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. "Ani o to ale zatím žádný zájem není," dodala Kroupová.

Zájem o druhé kolo senátních voleb byl minimální, i když od minulého týdne lidí, u nichž testy koronavirus prokázaly, výrazně přibylo. Podle údajů z ministerstva zdravotnictví je aktuálně v kraji 1559 aktivních případů nákazy a dalších 598 lidí je v karanténě. Ve čtvrtek mají ještě možnost hlasovat lidé v sociálních ústavech, které hygienici nařídili kvůli covidu-19 uzavřít. Žádný takový ale v Libereckém kraji podle hygieniků není. "Máme jen ojedinělé případy a žádné zařízení nebylo nutné uzavřít," řekl na dotaz ČTK krajský hygienik Vladimír Valenta.

V senátním obvodu Českolipsko obhajuje post senátora Jiří Vosecký, který kandiduje za STAN a Starosty pro Liberecký kraj. O místo v senátu se utká se starostou Kravař Vítem Vomáčkou z ODS. Vosecký získal v prvním kole 29,59 procenta hlasů, druhého Vomáčku podpořilo 15,28 procenta voličů. Podle údajů na www.volby.cz se voleb zúčastnilo 31,70 procenta zapsaných voličů, o jejich hlasy usilovalo deset kandidátů.

čtk