Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O téměř neznámém skalním hradu Stohánek psala Karolína Světlá v povídce Poslední poustevnice

09. 08. 2019 | 11:00

Další pokračování cyklu, jenž přibližuje méně známá, ale přesto pozoruhodná místa Libereckého kraje, zavede do bývalého vojenského prostoru Ralsko. V něm se nedaleko Hamru na Jezeře nachází pozůstatky jednoho ze skalních hradů. Na takřka 20 metrů vysokém pískovcovém skalisku Stoh jsou k vidění zbytky hradu Stohánek.

„Představujeme postupně tak trochu zapomenutá místa našeho kraje. Jsem si jistá, že existuje i mnoho těch, o kterých nevíme. Pokud čtenáři taková místa ve svém okolí znají, budeme rádi, když nám o nich napíší,“ vyzvala Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Foto: LKPoprvé se o Stohánku v písemných materiálech hovoří v roce 1431, ale jeho historie neměla dlouhého trvání — poslední zmínka pochází z roku 1453 a krátce poté patrně zanikl. V roce 1760 v jeho zbytcích vznikla poustevna; o ní se zmiňuje spisovatelka Karolína Světlá ve své povídce Poslední poustevnice. 

V povídce líčila, kterak byla pomocníkem poloslepého poustevníka přestrojená žena, jež sem utekla ve strachu z kupce, kterému sloužívala. Pak ji nahradila jiná pomocnice a poustevník Jeroným musel pro nemravný život roku 1773 odejít. Poté poustevna osiřela.

Dnes se na vrcholu dochovaly tesané zbytky dvou místností. Ve stěně po pravé straně schodiště je k nalezení 16 prázdných výklenků bývalé křížové cesty. Na jihovýchodní straně proti vchodu se nacházel oltář s malovaným očistcem.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webech www.liberecky-kraj.cz a www.npu.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

LK/Jan Mikulička