Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O víkendu bude testovat i českolipská nemocnice, v Liberci bez objednání neberou. Samoplátci hradí 2 256 Kč

30. 09. 2020 | 12:53

V souvislosti s nárůstem potřeby testování v Libereckém kraji začne Nemocnice s poliklinikou v České Lípě od soboty testovat i o víkendech. Odběry budou od 09:00 do 11:00, řekla dnes ČTK mluvčí druhé největší nemocnice v Libereckém kraji Kateřina Amrichová.

KNLtestFrontaOK
Foto fronty před libereckou nemocnicí Mad

V Libereckém kraji ke dni 30. září 2020 není z rozhodnutí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje uzavřeno žádné pobytové zařízení.

V důsledku toho ve čtvrtek 1. října 2020 nebude žádná ze zřízených komisí na území Libereckého kraje vykonávat na těchto místech volební činnost spočívající v zajišťování hlasování.

Zdroj: LK

Testování o víkendech zatím zajišťovala jen Krajská nemocnice v Liberci a v sobotu také nemocnice v Jilemnici, ta ale nedělá odběry samoplátcům, jen pacientům, které poslal lékař nebo hygienici.

Testovací místo je českolipské nemocnici v zadní části budovy polikliniky. "Přístupné je pouze z venkovní lávky podél budovy polikliniky z Purkyňovy ulice. Pro vozíčkáře je připraven zvonek, po zazvonění přijde k odběru personál k pacientovi," doplnila mluvčí nemocnice. Ve všedních dnech provádějí v České Lípě odběry od 08:00 do 12:00.

"Prosíme jak samoplátce, tak pacienty na vyžádání lékařem nebo krajské hygienické stanice, aby využívali on-line objednávání, které je k dispozici na webových stránkách nemocnice www.nemcl.cz. Pro samoplátce platí, že je nejprve nezbytné provést platbu bankovním převodem a teprve poté provést registraci," dodala Amrichová.

Liberecká nemocnice bude na odběry brát jen objednané

Krajská nemocnice Liberec bude od čtvrtka odběry ke zjištění koronaviru dělat jen lidem, kteří budou objednaní přes rezervační systém. Neobjednaní pacienti nebudou z kapacitních důvodů obslouženi, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář. Nemocnice zároveň rozšíří provozní dobu odběrového místa, v pracovních dnech o dvě a v sobotu i v neděli o tři hodiny. V pondělí a v pátek tak bude otevřené od 8:00 do 15:00 a o víkendu mezi 8:00 a 13:00. Denně nemocnice podle Řičáře provede 350 až 400 testů.

Objednávkový systém pro všechna odběrová místa v kraji funguje od poloviny září, přicházejí ale i neobjednaní. Před stanovištěm v Liberci tak vznikaly fronty a hádky mezi objednanými a ostatními. "Byli jsme objednaní na konkrétní čas a nevěděli, zda se zařadit či jít dopředu. Když jsme nakonec šli, lidé ve frontě byli dost nervózní a nepříjemní. Vím od jiných objednaných maminek, co nešly dopředu, že pak čekaly až dvě hodiny," uvedla žena, která přivedla svoje dítě na test v sobotu.

Pro samoplátce: Liberecká KNL na svém webu sděluje, že žadatel - samoplátce se zaregistruje v objednávkovém systému v sekci Samoplátci – testování COVID-19 všední den nebo víkend. Samoplátce vyplní všechny požadované informace, pokud nebudou správně uvedeny údaje ve formuláři, nebude objednávka platná a vyšetření se neuskuteční.

Žadatel bude vyzván k úhradě částky za test, která činí celkem 2 256 Kč (celková částka je složena z ceny za odběr 1 756 Kč a administrativní zpracování + doklady s potvrzením 500 Kč).

Platba za odběr bude probíhat on-line (platebním převodem, nebo platební kartou); platba v hotovosti z epidemiologických důvodů není možná, hotovost nebude akceptována!

Podle informací z Krajské hygienické stanice v Liberci (KHS) bylo dnes ráno v Libereckém kraji 1235 aktivních případů pozitivně testovaných na nový koronavirus. Nejvíc jich je na Liberecku - 784, nejlépe je na tom s 96 případy Českolipsko. Podle údajů, které dnes ráno aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví (MZ), prokázaly v kraji testy od začátku pandemie koronavirus u 2146 lidí, sedm jich komplikacím spojeným s covidem-19 podlehlo.

čtk, knl