Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O víkendu vyjedou v pravidelných intervalech další turistické autobusy v kraji

02. 06. 2020 | 14:35

Další turistické autobusy i lepší spojení nabídne od soboty návštěvníkům Liberecký kraj. Jezdit začnou linky z Jilemnice a Harrachova na Zlaté návrší v Krkonoších, které je v nadmořské výšce 1398 metrů nejvýše položenou autobusovou zastávkou v zemi. Turistické autobusy tam jezdí od roku 2017, teď bude spojení díky napojení na vlaky dostupnější veřejnou dopravou i ze vzdálenějších míst. ČTK o tom dnes informoval mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

Autobusy budou jezdit v pravidelných intervalech. Z Jilemnice budou autobusy na Zlaté návrší zajíždět každé dvě hodiny a vybrané spoje pojedou až z Martinic v Krkonoších. "Cílem nové koncepce je umožnit lidem využít veřejnou dopravu rovnou z domova či z některého z ubytovacích zařízení v Krkonoších. Lidé tak nebudou tolik vázáni na svá vozidla a mohou si naplánovat různé výlety," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Z Martinic pojedou spoje v 09:00 a 11:00 a navazovat budou na spěšné vlaky od Trutnova a Chlumce nad Cidlinou. Ostatní jilemnické spoje pojedou kolem nádraží v Jilemnici, kde bude také možný přestup na vlak. Kraj posílí i linku z Harrachova a Rokytnice nad Jizerou. Obě turistické linky budou v provozu minimálně do 28. září. "Během letních měsíců budeme nový koncept průběžně vyhodnocovat a podle toho se rozhodneme, v jakém rozsahu případně ještě prodloužíme sezonní provoz na říjen," doplnil Sviták.

Mezi Horními Mísečkami a Zlatým návrším budou navíc každou půlhodinu jezdit posilové autobusy, pro ty, kteří budou parkovat ve Vítkovicích nebo na Dolních Mísečkách. Změn dozná také místní linka z Jilemnice do Vítkovic a Horních Míseček. "Časové polohy linek jsou sjednoceny tak, aby jízdní řád byl dobře zapamatovatelný pro místní obyvatele, kteří tak nebudou muset řešit, zda je, nebo není sezona," řekl Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti KORID LK, která koordinuje dopravu v kraji. Do Horních Míseček budou dvakrát denně jezdit i cyklobusy.

čtk