Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O vítězství v soutěži Karla Hubáčka Stavba roku 2020 Libereckého kraje se uchází 48 projektů

01. 07. 2020 | 10:15

Nové městské knihovny v Hrádku nad Nisou a Železném Brodu, centrum odborného vzdělávání sklářské školy v Kamenickém Šenově nebo nový vodojem v Ohrazenicích připomínající fotbalovou trofej patří mezi 48 projektů, které realizátoři přihlásili do soutěže Karla Hubáčka o Stavbu roku 2020 Libereckého kraje. ČTK o tom dnes informovala Petra Handlířová ze společnosti ARR - Agentura regionálního rozvoje, která ji zajišťuje.

vodojem ohrazenice mad 75356830 2441089095988776 4076984352674676736 o
Foto: Mad

Příjem nominací skončil, o vítězích v jednotlivých kategoriích teď bude rozhodovat odborná porota. O svém favoritovi může hlasovat i veřejnost. "Do 17. srpna je otevřeno hlasování prostřednictvím webových stránek stavbaroku.lk/cena-verejnosti," doplnila Handlířová.

Soutěž o stavbu roku se koná už pošestnácté, od loňského roku nese jméno architekta, autora libereckého Ještědu Karla Hubáčka. Kraj se také snaží víc zapojit veřejnost, města a obce a zvýšit tak zájem o soutěž i její prestiž. Už loni se zájem výrazně zvýšil. Zatímco ještě v roce 2018 přihlásili investoři a stavebníci jen šest staveb a čtyři studentské práce, loni už porota posuzovala 49 projektů, z toho 42 staveb, jednu stavebně-inovační realizaci a šest studentských prací.

Hlavní cenu pojmenovanou podle autora stavby horského hotelu a vysílače Ještěd architekta Karla Hubáčka rozdělil kraj do dvou kategorií. Kraj zvlášť oceňuje nejlepší stavbu a také nejlepší řešení veřejného prostoru. Loni zvítězila mateřská škola ve Vratislavicích nad Nisou architektů Petra Stolína a Aleny Mičekové, která vedle hlavní ceny získala ocenění i v kategorii inovací a kategorii občanských a průmyslových staveb. Veřejnosti se nejvíc líbila nová hasičská zbrojnice v Krásné Studánce postavená podle návrhu architekta Vojtěcha Šruta. Dostala 738 hlasů.

čtk