Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obce v Libereckém kraji chtějí vybudovat zázemí pro obytné vozy a karavany. Příjem dotačních žádostí skončí 28. května

12. 05. 2021 | 5:00

Obce v Libereckém kraji plánují vybudovat zázemí pro obytné vozy a karavany takzvané stellplatzy. Když zůstaly kvůli koronaviru zavřené hotely, penziony i kempy, ukázalo se, že takové služby v kraji chybí. Liberecký kraj se rozhodl, že je podpoří dotací, v programu jsou připraveny tři miliony korun. Příjem žádostí končí 28. května, už teď je ale zájem větší než možnosti dotačního programu, řekla ČTK náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Obytnakmorelo-empire-exterier-5-
Do obytného vozu se vejde celý svět...

Liberecký kraj se rozhodl podpořit investice v cestovním ruchu, který patří mezi oblasti, jež koronavirová krize zasáhla nejsilněji. "Každý rok bude program zaměřený na jiné téma, ale je možné, že zájem bude tak velký, že stejné téma jako letos vypíšeme znovu ještě v příštím roce," doplnila. Prakticky denně přibývají podle ní další žádosti, na všechny se tak zřejmě nedostane. "Uvidíme, jak kvalitní projekty se nám sejdou, nechceme nikoho diskriminovat, ale chtěli bychom vytvořit síť takových míst po celém kraji," dodala.

ilustrační foto

Zájem o karavaning s koronavirem výrazně vzrostl, v době uzavřených hotelů a penzionů, byly obytné vozy a karavany jednou z mála možností, jak cestovat. Výrazně vzrostl zájem o obytné vozy nebo vestavby do dodávek. V Česku ale na rozdíl od západní Evropy zatím chybí síť takzvaných stellplatzů, prostor, kde lze s karavanem nebo obytným vozem zůstat přes noc a provést základní údržbu - vyprázdnit toaletu, vylít takzvanou šedou vodu, doplnit čistou a pitnou vodu na další cesty, dobít baterie nebo vyhodit komunální odpad. Takové služby většinou nabízejí kempy, které ale zůstaly v minulých měsících také zavřené.

Parkoviště pro pět karavanů se zázemím chtějí v Jizerských horách vybudovat například ve Smržovce na Jablonecku. "Postávali různě po parkovištích a blokovali nám někde obslužné komunikace, takže tomu chceme dát nějakou štábní kulturu," řekl ČTK starosta Marek Hotovec (ODS). Zázemí by mělo ještě letos vzniknout v lesoparku u Parhotelu, sloužit by mohlo už v létě. "Projekt máme na pět aut, nechceme to nafukovat, je to klidová zóna. Hotel nám vyšel vstříc, s tím, že přímo u něj bude stanoviště, kde si můžou natočit vodu a vylít odpad a v případě, že by bylo opravdu ošklivo, využít i zázemí hotelu," dodal.

ilustrační foto

O dotaci na vybudování zázemí pro karavany žádají také v oblíbeném krkonošském středisku Harrachov. "Mělo by to být v rámci místní komunikace u můstků," řekl starosta Jaroslav Čech (ANO). Krátkodobé stání ale umožňuje podle něj město majitelům karavanů a obytných vozů i na běžných parkovištích, pod můstky by ale pro ně měl vzniknout právě i stellplatz. Zázemí pro karavaning mají v plánu vybudovat například také na jednom z parkovišť v nedaleké Rokytnici nad Jizerou nebo v Desné. Tam ale podle starostů projekty teprve připravují a o krajské dotace letos požádat nestihnou.

čtk