Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obchůdek 2021+ v praxi: Čtyři desítky žadatelů se dočkaly dotace na provoz svých prodejen

05. 01. 2022 | 11:32

Liberecký kraj podpořil maloobchodní prodejny v obcích z nového programu Obchůdek 2021+. Připraveny pro ně byly celkem 3 miliony korun. Podmínky nyní splnilo celkem 42 žadatelů. Výzvu vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

obchodFamily
ilustrační foto

„Jsem rád, že jsme mohli podpořit žadatele třemi miliony korun. Program jsme připravili pro provozovatele maloobchodních prodejen v obcích do 1.000 obyvatel, případně obce, které mají maximálně 3.000 občanů, ale jejichž místní části nepřekračují počet 1.000 lidí,“ uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Další podmínkou programu bylo, že obchod musí být otevřen minimálně 5 dnů v týdnu, a to během celého roku, a musí zajišťovat prodej potravin. V obcích do 350 obyvatel musí být otevřen alespoň 3 dny v týdnu.

V termínu pro předkládání žádostí od 23. října do 8. listopadu 2021 kraj obdržel celkem 43 žádostí o dotaci v celkové výši 3.715.555,77 korun. „Všechny žádosti jsme vyhodnotili, jestli splňují formální kritéria. Jednu z nich jsme, bohužel, museli vyřadit, protože nebyla podána elektronicky, ale pouze v listinné podobě,“ dodal radní Ulvr. Kraj také musel některé dotace krátit, jelikož nebyly pro financování z programu Obchůdek 2021+ způsobilé.

Program Obchůdek 2021+ již schválilo Zastupitelstvo Libereckého kraje v září loňského roku. Aby kraj zjistil alespoň přibližný zájem o dotaci, rozeslal do celkem 195 obcí v regionu, které mají méně než 3.000 obyvatel, anketu. Odpovědělo 85 z nich, z toho 66 předběžné podmínky programu splňovalo.

Peníze tak nyní obdrží například provozovatelé ve Světlé pod Ještědem, Koberovech, Višňové, Kunraticích u Cvikova, Oldřichově v Hájích, Sloupu v Čechách či ve Ktové.

„Jak bude program financován v dalších letech a zdali vůbec bude vyhlášen, nyní nelze odhadnout,“ uzavřel Jiří Ulvr.

LK/Filip Trdla