Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obědy zdarma pro 1362 dětí z chudých rodin nabídne v Libereckém kraji už 71 škol

15. 05. 2019 | 18:45

Obědy zdarma pro děti z rodin, které si to nemohou dovolit, nabídne v Libereckém kraji v příštím roce už 71 mateřských a základních škol. Je to o devět víc než letos. Náklady kraj odhaduje na zhruba 7,65 milionu korun, peníze žádá z programu ministerstva práce a sociálních věcí, kde je k dispozici 80 milionů korun. Zaplatit tak bude možné obědy pro 1362 dětí, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

jídlo
Ilustrační foto

Liberecký kraj má s programem dlouholeté zkušenosti, stál u jeho zrodu a na obědy chudých dětí přispívá v mateřských a základních školách od roku 2016. Zatímco v prvním roce se do projektu v kraji zapojilo 23 škol a obědy zdarma získalo 165 dětí, letos už kraj zaplatil jídlo pro 1288 dětí ze 62 škol. "I když jsme si mysleli, že už je počet škol neměnný, potěšil nás jejich nárůst," poznamenal Tulpa. V příštím školním roce už bude v projektu zapojeno 16 procent mateřských a základních škol.

V Libereckém kraji je 441 mateřských a základních škol, do nichž chodí více než 56.100 dětí. Podpora obědů pro děti, které by na ně jinak neměly peníze, má podle Tulpy velký smysl. "Je to přesná adresná dávka, kterou nelze zneužít. Peníze nedostává ani rodič toho sociálně slabého dítěte, ani dítě samotné. Dostávají to školní družiny a školní jídelny, a ty to přesně vyúčtovávají," řekl Tulpa. Zkušenosti podle něj ukazují, že zajištěné obědy zlepšují docházku dětí i jejich školní výsledky.

Obědy pro děti financuje ministerstvo práce a sociálních věcí z evropských dotací v operačním programu potravinové a materiální pomoci. Na období 2014 až 2020 z něj může Česko získat na pomoc lidem v nouzi zhruba 400 milionů korun. Cílem je zajistit dětem od tří do 15 let pravidelnou stravu ve školních jídelnách. Pomoc mohou dostat děti z mateřských a základních škol i víceletých gymnázií z rodin, které přes čtvrt roku pobírají dávky. Podle Evy Martinkové z krajského odboru školství je o program zájem i v Evropské unii. "Podobné programy už mají třeba na Kypru nebo v Chorvatsku, připravují ho například v sousedním Německu," řekla.

čtk