Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Od pondělního odpoledne napršelo na některých místech v kraji bezmála 50 litrů srážek

12. 05. 2020 | 9:04

Vítr spojený s přechodem fronty lámal v pondělí večer v Libereckém kraji hlavně stromy, vzal i několik střech. Hasiči také čerpali vodu ze sklepů. Popadané stromy zastavily provoz na železnici. Do půlnoci řešili hasiči 110 událostí, nejvíc na Liberecku a Semilsku, pak se situace uklidnila, řekla dnes ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Lucie Hložková. Ráno už byly všechny silnice průjezdné i provoz na železnici se do rána podařilo zcela obnovit.

autoDest
ilustrační foto

Silný vítr začal působit problémy v Libereckém kraji v pondělí po 16:00. Zastavit se kvůli němu musela i kabinová lanovka na Ještěd. Třeba v Lomnici nad Popelkou na Semilsku nebo na Dvoračkách v Krkonoších spadlo za jedinou hodinu 17 litrů srážek na metr čtvereční. "V Lomnici nad Popelkou řešily jednotky v souvislosti s přívalovým deštěm několik případů zatopených domů, kam se voda dostala z pole a zaplavila zahrady a interiéry domů z kanalizace," řekla Hložková. Celkově napršelo na některých místech v kraji bezmála 50 litrů srážek.

"V Křížanech spadlé stromy uvěznily osobní automobil se ženou a dvouletým dítětem uvnitř. Hasiči po příjezdu stromy rozřezali pomocí motorových pil a z komunikace bezpečně odstranili," řekl mluvčí hasičů. O střechu připravil vítr jeden z domů v Petrašovicích na Liberecku, zabezpečení bylo podle Hložkové velmi komplikované, protože v silném větru nemohli hasiči použít výškovou techniku. V Rozstání na Liberecku zase silný vítr utrhl střechu zahradního domku. Komplikovaný byl také zásah u stromu, který spadl na střechu domu v Jítravě. Hasiči ho nakonec ponechali na místě, postarat se o něj musí specialisté.

Foto: HZS LK

Změna počasí přinesla i sněžení, nebylo ale příliš vydatné. Sněhový poprašek se objevil ve vyšších partiích Jizerských hor a Krkonoš. Žádné problémy ale sníh nezpůsobil, silnice jsou holé a mokré a bez problémů sjízdné. V Libereckém kraji je aktuálně skoro jasno a fouká jen slabý vítr. Výrazně se ochladilo, mnohde klesly ráno teploty k nule.

čtk