Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Odběrné místo v České Lípě je už třetí v kraji. Další jsou v liberecké krajské nemocnici a v Jilemnici

30. 03. 2020 | 13:13

Počet nemocných v Libereckém kraji, u nichž testy prokázaly onemocnění COVID-19, vzrostl o osm na 78. Nejvíc nakažených je na Liberecku, naopak nejlépe je na tom Českolipsko s pouhými třemi prokázanými nemocnými. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnily ministerstvo zdravotnictví (MZCR) a Krajská hygienická stanice v Liberci. Šest pacientů je v liberecké nemocnici - jeden na ARO, dalších pět na infekčním oddělení, řekl ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář.

CLcorona1
ilustrační foto z exteriéru českolipské nemocnice: Foto: FB NsP CL

Nemocných je ale v kraji už o jednoho více, než uvádí ČTK. Hned po aktualizaci údajů napsala českolipská starostka Jitka Volfová (ANO) na FB města, že Českolipsko má čtyři nakažené, dva přímo ve městě, dva v okrese. O výskytu tří případů informovaly i webové stránky Smržovky na Jablonecku, které informují o výskytu tří případů. V číslech je trochu chaos, ale na faktu, že číslo nakažených den ode dne stoupá, to nic nemění.

V Libereckém kraji začalo dnes dopoledne fungovat další stacionární odběrové místo pro pacienty s podezřením na koronavirus u Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. O víkendu tam také otevřeli samostatnou jednotku s 12 lůžky pro pacienty, kteří vyžadují péči, je u nich podezření na nový koronavirus a čekají na výsledky testů. Vybudovali ji mimo nemocnici v bývalých garážích. Čtvrtinu ze 488 lůžek českolipské nemocnice tvoří totiž léčebna dlouhodobě nemocných, a nemocnice se tak snaží minimalizovat riziko přenosu nákazy na toto oddělení.

Odběrné místo v České Lípě je už třetí v Libereckém kraji, další jsou v areálu Krajské nemocnice v Liberci a od pátku má odběrové místo také nemocnice v Jilemnici. Odběr zajišťují také dvě sanitky. Celkově zatím hygienici v Libereckém kraji testovali 1063 lidí. Karanténu nařídili u 39 lidí, další stovky jich jsou v karanténě nařízené praktickými lékaři.

Onemocnění se objevilo ve dvou domovech pro seniory v Českém Dubu a v Liberci - Františkově. V Českém Dubu se nakazil údržbář, u nikoho z klientů se nákaza nepotvrdila. V Liberci vyšly testy pozitivně u jedné z pečovatelek a dvou klientů, kteří spolu byli na pokoji. Oba jsou v nemocnici. "Žádné další onemocnění se zatím v těchto domovech neobjevilo," řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk, aro