Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pamětihodnosti chystají plejádu akcí, chybět nebude Troskino, usazování na trůn ani móda sedmi staletí

25. 06. 2019 | 8:18

Červenec a srpen jsou měsíce, kdy na hrady a zámky dorazí nejvyšší počet návštěvníků - milovníci historie, kteří neváhají absolvovat i několik prohlídkových okruhů za den, turisté, kteří nahlédnou do nádvoří a raději relaxují v parku, nadšenci, kteří vyhledávají noční, kostýmované či specializované prohlídky. Početnou návštěvnickou skupinu tvoří v prázdninových měsících také rodiny s dětmi, a právě pro ně jsou připraveny zkrácené, často kostýmované, prohlídky.

Sychrov, seceseCharousek
Ilustrační foto Artur Irma, Mad a Pavel Charousek

Řada objektů nebude mít přes prázdniny zavírací dny, první víkend v červenci je nabitý doprovodnými akcemi.

V rámci projektu Po stopách šlechtických rodů: Gallasové a Clam-Gallasové – Noblesa severních Čech, se tuto  sobotu uskuteční Dětský den ve výjimečně zpřístupněné Bredovské zahradě na Lemberku, Grabštejn chystá na tuto sobotu noční prohlídky za vysvědčení a první červencový víkend potom Létohrátky aneb clam-gallasovskou zahradní slavnost. Zámek Zákupy například zpřístupní sklepení.

Dětské zkrácené prohlídky nabízí již celosezonně na zámku Hrubý Rohozec, a to denně, od úterý do neděle. Prohlídka vede druhým patrem zámku, kde se nachází dětské pokoje a vede ji nekostýmovaný průvodce. Naopak Sychrov nabízí v červenci a srpnu několikrát denně prohlídku s princeznou, a to od pondělí do neděle. Kromě prohlídky s princeznou se také otevře výstava vynálezů z konce 19. a začátku 20. století Technopolis v bývalé zámecké konírně a rodiny s dětmi si mohou zakoupit zábavnou hru do parku. Zákupy mají pro rodiny s dětmi také dvě nabídky – dvakrát denně (úterý až neděle) prohlídku s kostýmovaným průvodcem, který seznámí děti se zvyky první republiky z pohledu sloužících a v nabídce je také trasa připomínající medvěda brtníka, který je chován v zámeckém příkopu – prohlídka je koncipovaná jako procházka po medvědím království a je tvořena plyšovými medvídky. Celosezonně je dětská prohlídka i s možností usazení „na trůn“ nabízena na Frýdlantě, a to od úterý do neděle. Hrad Grabštejn, jeden ze stěžejních objektů Roku Gallasů a Clam-Galalsů zcela změnil koncepci dětské prohlídky  - zážitková prohlídka pro děti od 3 do 8 let si klade za cíl seznámit je se způsobem využívání objektu v období posledních majitelů Gallasů a Clam-Gallasů, formou bydlení i společenské struktury a povolání (kdo co dělal a proč), se zábavou i prací tehdejší šlechty, s jejich duchovním životem i stolováním a oblékáním. Děti si vyzkouší psaní starým brkem, oblékání se do kostýmu, skládání papouška z kostek, poznávání hudebních nástrojů i počítání. Navíc první červencový víkend je věnován dětem během tzv. Létohrátek a o prvním srpnovém víkendu si děti mohou vyzkoušet historická řemesla v rámci Řemeslného jarmarku. 

Lemberk

Lemberk zpřístupňuje středověkou věž, Zákupy nabízí o prázdninách navíc prohlídky sklepení, Bezděz bude v obležení rytířů. Trosky nabídnou každou středu promítání v kulisách hradu, navíc v červenci a srpnu budou Trosky zpřístupněny denně. Celotýdenní provoz je také na Sychrově, zámek Lemberk je jediným zámkem v okolí, kde je možná prohlídka bez průvodce, a to ve druhém patře objektu. Bezděz prodlužuje návštěvní dobu o prázdninových sobotách do 17.30 hodin.

Akce k Roku Gallasů a Clam-Gallasů v červnu:

  • 29. 6.: státní zámek Lemberk - Dětský den v Bredovské zahradě. Děti budou plnit úkoly celkem na pěti stanovištích, k tomu tři další stanoviště budou pouze zábavná a herní. Po nasbírání všech razítek čeká děti odměna a mohou ještě vyplnit křížovku – budou hledat písmena do tajenky např. u zámecké věže, ve vrchnostenské kanceláři, u Zdislaviny studánky – a kdo najde všechna, dostane opět cenu. Pro rodiče je připravena výstava o vývoji a úpravách Bredovské zahrady za Gallasů a Clam-Gallasů, nebude chybět občerstvení. Všichni aktéři dětského dne budou v kostýmu. Akce pro rodiny s dětmi od 3 let do cca 12 let. (www.zamek-lemberk.cz)
  • 29. 6.: státní hrad Grabštejn – Noční prohlídky pro děti. Kam za vysvědčení? Na Grabštejn na speciální noční prohlídky! I v letošním roce potěšíme večerními prohlídkami děti i dospělé - a to těmi hranými, tentokrát na téma: "Clam-gallasovská oslava narozenin. Nebo ne?!" Přijďte si užít atmosféru ojedinělé slavnosti - protože na takovéhle oslavě narozenin jste tedy rozhodně nebyli! Ať to dopadne jakkoli, sladké překvapení na závěr oslavy vám můžeme garantovat. Prohlídky začínají každých dvacet minut (20.00, 20.20, 20.4021.00, 21.20, 21.40, 22.00). Rezervace nutná: na tel. 482 724 301 a nebo e-mailem na grabstejn@npu.cz

Akce na jednotlivých pamětihodnostech:

  • 29. - 30. 6.: státní hrad Bezděz - Kovářská dílna a historická střelnice. Skupina Úpičtí střelci. (www.hrad-bezdez.eu)
  •  29. – 30. 6.: státní hrad Trosky – Lanochodci na Troskách. Letos již třetí ročník této akce. Mladí provazochodci neboli chodci po slackline budou přecházet mezi věžemi vzdálenost 100 metrů. Bude i tréninková lajna nízko nad zemí pro odvážlivce.(www.hrad-trosky.eu)
  • 1. - 7. 7.: státní zámek Lemberk - Prázdniny na věži. Zpřístupnění středověké věže spojené s komentovanými prohlídkami z ochozu věže zaměřené na stavební a krajinářské úpravy v okolí zámku a na hospodářskou činnost Clam-Gallasů. (www.zamek-lemberk.cz)
  • 1. 7.: státní zámek Sychrov – Divadelní představení Pygmalion. Brilantní komedie Bernarda Shawa o holce z ulice, která se přes noc stane dámou. (www.zamek-sychrov.cz)
  • 2. 7. – 31. 8.: státní zámek Zákupy – Mimořádné prohlídky sklepení zámku Zákupy. Speciální prohlídky vás seznámí s nejstarší historií areálu, vývojem hlavní zámecké budovy a dovolí nahlédnout do běžně nepřístupných podzemních prostor. Délka prohlídky cca 30 minut. Časy prohlídek: 10.25, 12.25, 13:25, 14:25, 15:25 hodin. Upozornění: Prohlídka sklepení je pouze pro fyzicky zdatné návštěvníky, jelikož se zde překonává množství schodů. Základní: 60 Kč, snížené: 40 Kč, rodinné: 150 Kč. (www.zamek-zakupy.cz)

Zákupy

  • 3. 7.: státní hrad Trosky – Troskino aneb letní kino na hradě Trosky. (www.hrad-trosky.eu)
  • 3. – 4. 7.: státní zámek Sychrov – Divadelní představení Krás(k)a na scéně. Král Karel II. vydává zákaz hraní ženských postav mužskými herci. Edward Kynaston, herec, který je na vrcholu díky svým ženským hrdinkám, začíná hrát zásadní hru svého života. Co když žije skutečný život jen na prknech s vůní divadelních šminek a v reálném životě je jen bezradným pozorovatelem? (www.zamek-sychrov.cz)
  • 5. – 7. 7.: státní hrad Bezděz – Tři dny ve středověku. Šermířská skupina Honesta a taneční skupina Srdcové eso. Kovářská dílna na nádvoří. (www.hrad-bezdez.eu)
  • 5. – 6. 7.: státní zámek Hrubý Rohozec – Móda sedmi staletí. Tradiční kostýmované prohlídky, kde v každé místnosti uvítá návštěvníky průvodce v historickém kostýmu z různých období. Kostýmy budou k vidění na obou okruzích, ke druhému okruhu je jako bonus připojen třetí okruh zcela zdarma. (www.zamek-hrubyrohozec.cz)
  •  5. – 6. 7.: státní hrad Trosky – Cyrilometodějské slavnosti. Vystoupí mistr středověké magie Karel Marcolli se svými představeními na téma čarodějnictví+ písně + kouzla alchymistů, sokolnické ukázky, ukázky lovu, příletů na rukavici, krmení dravých ptáků, výklad o historii sokolnictví. Celá akce bude provázena kejklířskými workshopem pro děti i dospělé. Na závěr bude proveden útěk z klády pro odsouzence. (www.hrad-trosky.eu)
  •  6. – 7. 7.: státní hrad Grabštejn – Létohrádky aneb clam-gallasovská (za)hradní slavnost. Tradiční letní festival opět nabídne pořádnou porci hudby, tance, šermu i rozverných kousků místního kata a další zábavy. Kromě uvedeného se můžete těšit na kostýmované průvodce, ukázky palných i chladných zbraní, lahodné občerstvení v hradním šenku i u řemeslníků a stánkařů, kteří nabídnou výtvory dobové kuchyně i nejedlé výrobky a suvenýry. V letošním roce vás víkendem plným zábavy bude provázet hrabě Franz Clam-Gallas a jeho sedm dcer. Přijďte si užít historii všemi smysly! (www.hrad-grabstejn.cz)
  •  10. 7.: státní hrad Trosky – Troskino aneb letní kino na hradě Trosky. (www.hrad-trosky.eu)
  • 13. 7.: státní hrad Bezděz - Bezdězský Bluegrass a country minifestival. (www.hrad-bezdez.eu)
  • 13. 7.: státní zámek Hrubý Rohozec – Varhanní sobota. Při prohlídce kaple vám varhaník Radek Rejšek zahraje na původní zámecké varhany. S menšími skupinami (do 13 osob) průvodce vystoupá na hudební kruchtu, kde představí historii a funkce varhan a přidá malou hudební ukázku. Tato akce je součástí prohlídkového okruhu „Reprezentační prostory“. (www.zamek-hrubyrohozec.cz)
  • 13. 7.: státní zámek Zákupy – Noční prohlídky - Odhalení pravdy v Orlím hnízdě aneb Jak to bylo se Saturninem. VI. ročník oživených nočních prohlídek vybraných prostor zámku v podání členů Divadelního spolku Havlíček Zákupy volně inspirovaných známým humoristickým románem Saturnin. Začátky prohlídek v 18.00, 19:00, 20.30 a 21.30 hodin, doporučujeme rezervaci na tel: 487 857 278. (www.zamek-zakupy.cz)

14. 7.: státní hrad Bezděz - Oldřich z Chlumu: Román a skutečnost. Historická procházka hradem se spisovatelem Vlastimilem Vondruškou.(www.hrad-bezdez.cz)

  •  14. 7.: státní zámek Lemberk – I. Cykloprohlídka po panství Clam-Gallasů - Po lemberském a libereckém panství. Prohlídka na kolech pod vedením Mgr. Vladimíra Tregla seznámí účastníky se zajímavostmi na jednotlivých Clam-Gallasovských panstvích, přičemž budou navázány na železniční trať pro možné odpojení. Účast na cykloprohlídce zdarma, účastníci si budou hradit vstupné na navštívených objektech. Podrobnosti budou zveřejněny na www.zamek-lemberk.cz

17. 7.: státní hrad Trosky – Troskino aneb letní kino na hradě Trosky. (www.hrad-trosky.eu)

Trosky

  • 20. 7.: státní hrad a zámek Frýdlant - Večerní prohlídky s Gallasy a Clam-Gallasy. Kostýmované prohlídky se zaměřením na životní příběhy rodiny Gallasů a Clam-Gallasů. Od 20 do 22 hodin. (www.zamek-frydlant.cz)
  • 20. 7.: státní zámek Hrubý Rohozec – Muž a žena napříč staletími, aneb od dotyků k dotykáči. Noční prohlídky zámku s vtipným příběhem. Časy prohlídek: 20, 21 a 22 hodin. Doporučujeme rezervaci na tel. 481 321 012, nebo na e-mailu: holub.jiri@npu.cz (www.zamek-hrubyrohozec.cz)
  • 20. - 21. 7.: státní hrad Bezděz - Ve službách Jana z Michalovic. Šermuje skupina Tartus. Časy turnajů: 11, 12:30, 14 a 15:30 hodin. (www.hrad-bezdez.eu)
  • 20. – 21. 7.: státní hrad a zámek Frýdlant - Mimořádné zpřístupnění věže. Speciální prohlídky věže s průvodcem. (www.zamek-frydlant.cz)
  • 20. – 21. 7.: státní zámek Lemberk - Komentované prohlídky Bredovské zahrady. Speciální prohlídky zaměřené na proměny zahrady a letohrádku od 18. do 20. století. Provází Mgr. Renata Tišerová z ÚOP v Liberci. Možnost prohlídky panelové výstavy uvnitř Bredovského letohrádku. (www.zamek-lemberk.cz)

BezdězTZ NPÚ/Lucie Bidlasová