Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po silnici kolem přehrady Souš po páteční půlnoci auta neprojedou, meteorologové "haraší" sněžením a mrazy

28. 11. 2019 | 16:03

Po silnici 290 kolem přehrady Souš v Jizerských horách už po páteční půlnoci auta neprojedou. Silnice druhé třídy se pravidelně na zimu uzavírá kvůli ochraně zdroje pitné vody před znečištěním.

O uzavření silnice vodohospodáři rozhodli vzhledem k předpovědi, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav Ústí nad Labem. Meteorologové čekají sněžení a teploty pod bodem mrazu, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Loni byla silnice kolem Souše uzavřena už od 19. listopadu a provoz se na ni vrátil až 4. května. Letos na podzim už vodohospodáři nechali silnici jednou uzavřít, když 13. listopadu napadlo v Jizerských horách až 20 centimetrů sněhu a na silnici havarovalo několik aut. Uzavřená ale zůstala jen do pátku 15. listopadu, kdy se výrazně oteplilo. Další vlnu oteplení však už meteorologové neočekávají, silnice z Desné na Smědavu tak zůstane pro automobily zavřená až do jara.

Silnice 290 leží ve výšce 770 metrů nad mořem a je jednou z mála, které se v Libereckém kraji v zimě neudržují. Komunikace je v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, navíc vede kolem nádrže, která slouží jako zdroj pitné vody pro Liberecko a Jablonecko. V zimě je tam velké riziko havárie a znečištění vody, údržba silnice by navíc byla podle silničářů příliš náročná a drahá.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Silničáři budou v zimě udržovat 2011 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Zcela bez údržby zůstane jen necelých 61 kilometrů, o pět kilometrů méně než loni. Většinou jde o málo významné silnice třetí třídy, kudy nejezdí veřejná doprava. Na 17 úsecích hlavně v Jizerských horách a západních Krkonoších je od 1. listopadu povinná zimní výbava.

čtk