Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Počet nakažených koronavirem dramaticky stoupl na 34 případů. Včera jich bylo o 12 méně. Liberecko už má 15 pozitivních

26. 03. 2020 | 14:51

Liberecko s 15 pozitivními na koronavirus suverénně vede v neblahém "pelotonu". Druhé Jablonecko, stejně jako Semilsko, s devíti případy, mu neštěstí ani nedýchají na záda. Poslední Českolipsko s jedním nakaženým neradostné srovnání uzavírá. Skokový nárůst o 12 případů za jediný den opět zveřejnil na svém FB profilu hejtman Mantin Půta.

KNLcorona2
ilustrační foto

M. Půta píše: V Libereckém kraji evidujeme třicet čtyři případů onemocnění COVID-19 způsobeného novým koronavirem. Jedná se zatím o největší nárůst – oproti poslednímu údaji je to 12 osob. Okres Liberec 15 lidí, okres Jablonec nad Nisou 9, okres Česká Lípa 1 a okres Semily 9 osob.

V České republice je celkem 1 775 osob s prokázanou nákazou, 10 vyléčených osob a 6 obětí. Celkem provedeno 26 698 testů. Údaje z 25. 3. 8:46. Informace k lokalitám na http://mapaviru.cz.

KHS LK: Celkový počet indikovaných osob k vyšetření je aktuálně 569, v nařízené karanténě je stále 10 osob. Počty lidí v povinné karanténě zařízené obvodními lékaři kvůli cestovatelské anamnéze hygienici už neuvádějí. Nepřibývají, neboť jsou hermeticky uzavřené hranice. Čtyřem tisícům lidí, kteří se do této formy izolace dostali před dvěma týdny, karanténa skončí během víkendu. V pondělí mají kontaktovat svého praktického lékaře, který jim v případě, že budou bez symptomů, elektronicky vystaví konec pracovní neschopnosti.

Podle včerejšího vyjádření lékařů účastnících se krizového řízení kraje (krajský hygienik, šéf resortu zdravotnictví LK) nejsou lidé vracející se z karantény svému okolí nijak nebezpeční, virus měl během 14 dnů, co byli v karanténě, čas se projevit v inkubační době. Pokud lidé opravdu karanténu dodržovali a nesetkali se s žádným rizikovým kontaktem, měli by být v pořádku. Žádné výstupní testování kraj neorganizuje.

fb, uba