Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Počet potvrzených případů nemoci covid-19 vzrostl od pondělního večera o další dva na 158

07. 04. 2020 | 19:26

Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v Libereckém kraji vzrostl od pondělního večera o další dva na 158. Vyplývá z údajů, které v 17:30 aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR). O jednoho, na osm, stoupl počet hospitalizovaných v Liberci. "Dva byli přijati a jeden propuštěn," uvedl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Jeden pacient je umístěn na ARO a sedm na infekčním oddělení.

koronavir mobil
Ilustrační foto

V kraji se podle údajů hygieniků zatím uzdravili tři lidé a nikdo nezemřel. Nejvíc potvrzených případů onemocnění covid-19 je na Liberecku a Jablonecku, kde testy potvrdily onemocnění u 124 lidí. Nejméně pozitivních případů mají na Českolipsku, zatím pět. Hygienici v kraji dosud nechali testovat 2035 lidí, v 84 případech nařídili karanténu. U dalších stovek lidí rozhodli o karanténě praktičtí lékaři.

V Libereckém kraji testy zpracovává laboratoř Krajské nemocnice Liberec, která kvůli tomu přešla na nepřetržitý provoz. V laboratoři už bylo provedeno přes 5000 testů, z toho na základě požadavků hygieniků přes 2000. "Indikují ale také nemocniční a praktičtí lékaři. Jen u nás bylo provedeno zhruba 3000 testů na covid-19," uvedl klinický bioanalytik Martin Kracík. Zpočátku v liberecké nemocnici testovali také pro Ústecký kraj a Mladou Boleslav, to už ale není možné. Od pondělí začala testy zpracovávat také laboratoř druhé krajské nemocnice v České Lípě.

V Libereckém kraji na 100.000 obyvatel připadá téměř 36 potvrzených nemocných. Za epidemický práh hygienici při akutních respiračních onemocněních považují 1600 až 1800 pacientů na 100.000 obyvatel.

V celé zemi bylo v podvečer 4944 potvrzených případů onemocnění novým koronavirem. Uzdravilo se zatím 172 lidí, naopak v souvislosti s tímto onemocněním zemřelo 88 lidí. Méně potvrzených nemocných než v Libereckém kraji jenom v jižních Čechách, na Vysočině a v Královéhradeckém kraji.

čtk