Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pochodeň pro Olympiádu dětí a mládeže 2019 vytvořili skláři v Novém Boru. Je z křišťálu a váží tři kilogramy

07. 05. 2019 | 18:00

Olympiáda dětí a mládeže, kterou letos v červnu hostí Liberecký kraj, už má svou pochodeň! Ze skla a nerezové oceli ji vytvořil Pavel Tille z Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru spolu se svými studenty. Výroba trvala tři týdny.

Olympiády dětí a mládeže 2019 se zúčastní na 4 000 sportovců a trenérů z celé České republiky. Soutěžit se bude v devatenácti disciplínách na 23 sportovištích. Slavnostní zahájení Olympiády dětí a mládeže 2019 se uskuteční 23. 6. od 17 v Home Credit Aréně v Liberci.

Pochodeň měří 64 centimetrů, váží tři kilogramy a je vyrobena z čistého křišťálu, který zdobí skleněné proužky v barvách olympiády. „To byla asi největší výzva. Sklo se totiž barví oxidy kovů a není vůbec jednoduché při nalepování trefit přesně požadovaný odstín. Barvy se musí nahřívat postupně a samotné lepení musí být velice rychlé. Pracovali jsme na tom v týmu pěti lidí,“ říká autor pochodně, Pavell Tille, který se nechal při výrobě inspirovat olympijskými hrami v Pchjongjangu.

V rámci výuky se do výroby zapojili také studenti. Horní část pochodně, v níž bude hořet oheň, vytvořil z nerezové oceli Pavel Kubela. Při výrobě se musela zohlednit i technická stránka, především aby oheň vůbec hořel. Další otázkou pak bylo samotné palivo.

„Školu v Novém Boru jsme vybrali cíleně. Jako pořadatelé chceme ukázat, co může náš kraj nabídnout a v čem je dobrý. A to kromě sportu sklářství bezesporu je,“ říká Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro rezort školství mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Veřejnost uvidí olympijskou pochodeň už před samotným zahájením. Mladí sportovci s ní totiž proběhnou mnoha městy a obcemi po celém kraji. Kdo s ní ale olympijský oheň zapálí, je zatím tajemstvím.

TZ