Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Počty nakažených v Libereckém kraji dál rostou, v pondělí přibylo 421 nových pozitivních testů

27. 10. 2020 | 8:40

V Libereckém kraji přibylo v pondělí dalších 421 pozitivních testů. Počty nových případů v pondělí jsou vždy nižší, protože se v nich ještě projevuje nižší počet odběrů o víkendu. Podle údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, potvrdily testy minulé pondělí nový koronavirus u 405 lidí, o týden dříve bylo pozitivních testů 171. Počty nakažených dál rostou, generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš proto vyzval na sociálních sítích k opatrnosti, zodpovědnosti a správnému nošení roušek.

covid test -19-5070656 1280
Ilustrační foto

"Chci poprosit všechny spoluobčany, aby nehazardovali jednak svým zdravím a jednak zdravím dalších spoluobčanů. Kapacity našich nemocnic v Libereckém kraji začínají být kriticky vytížené nemocnými, kteří mají nákazu koronavirem. Není pravda, že jsou nemocnice prázdné, naopak jsou přeplněné a celá řada lidí, kteří covid nemají se nedostane k léčbě, protože místa jsou obsazená lidmi nakaženými právě tímto virem. Velmi je vytížená všechna kapacita intenzivní péče," zdůraznil ředitel největší nemocnice v kraji, kde v posledních dnech využívají jako jednotky intenzivní péče i operační sály.

Aktuálně je v Libereckém kraji 6727 aktivních případů, což jsou nejen nemocní, ale také pozitivně testovaní bez příznaků onemocnění. Za posledních sedm dní testy denně v Libereckém kraji odhalily v průměru 526 nových případů nákazy. Přibývá nakažených seniorů. Nemocnice proto dál navyšují lůžkovou kapacitu určenou pro pacienty s koronavirem. S ohledem na současný vývoj jich bude podle odhadů kraj potřebovat až 660.

Od začátku epidemie odhalily testy v Libereckém kraji nový koronavirus u 10.843 lidí, 4062 se jich z nemoci vyléčilo. Nejhorší je v kraji situace na Semilsku, kde za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel připadá více než 924 nakažených, naopak nejlépe je na tom Českolipsko s 535 pozitivními testy na 100.000 obyvatel. Komplikacím spojeným s koronavirem už v kraji podlehlo 54 lidí, z toho 44 od začátku října.

čtk