Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podle libereckých hygieniků vypukla v kraji epidemie žloutenky, bezdomovci i strážníci museli na očkování

10. 10. 2019 | 7:14

AKTUALIZOVÁNO: Liberečtí hygienici potvrdili v kraji epidemii žloutenky typu A. Od začátku roku zaznamenali 69 případů, z nich 39 mělo vazbu na město Turnov, informuje od rána veřejnoprávní ČT24. Situaci ohledně výskytu žloutenky typu A na Turnovsku zítra prodiskutují odborníci v rámci pracovní skupiny na Krajské hygienické stanici v Liberci.

OCKOVANI
ilustrační foto

Již na počátku měsíce začali hygienici zjišťovat, jakým způsobem se nemoc ve městě šíří, původně se domnívali, že zdrojem mohou být například závadné potraviny.

Jak už jsme dříve informovali, loni zaznamenali lékaři v Libereckém kraji za celý rok dva případy virové žloutenky typu A, letos již 69.

V Turnově, kde se vyskytla většina případů – včetně nejméně dvou u žáků základních škol – hygienici po vyhlášení epidemie poučili o potřebných opatřeních vedení škol a volnočasových center. Jde především o mytí a dezinfekci rukou a zvýšenou dezinfekci na toaletách.

Kromě Turnova se nemoc šíří i v Liberci a Jablonci nad Nisou. Liberecký magistrát nechal kvůli tomu očkovat své strážníky vzhledem k tomu, že se nemoc šíří hlavně mezi bezdomovci. „Strážníci přicházejí často do styku s bezdomovci, případně sbírají, když někdo najde, injekční stříkačky,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (STAN).

Hygienici nechali očkovat i několik desítek lidí z řad bezdomovců a uživatelů drog v obou severočeských městech. Očkování za sebou mají i městští strážníci, kteří s touto komunitou přicházejí často do styku.

Součástí protidemických opatření jsou i letáčky s informacemi, jak nákaze žloutenkou předejít, ale také o jejích příznacích.

čt24, čtk

Načítám...
Napiš komentář