Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podmínky pro běžkaře zhoršila obleva, ve skiareálu Rejdice začal legálně jezdit rolbovláček

18. 02. 2021 | 15:37

Podmínky pro běžkaře v Libereckém kraji zhoršila obleva, v horách je ale sněhu stále dostatek. V tomto týdnu začala ve skiareálu Rejdice na pomezí Jizerských hor a Krkonoš lyžaře od dolní k horní stanici lanovky tahat na laně rolba, vyplývá z údajů na webu provozovatele střediska. Majitel skiareálu Martin Martínek dnes ČTK řekl, že chtějí lyžaře vozit, dokud o to bude zájem a budou vhodné sněhové podmínky.

lyžařkyGoogleJIzerky
archivní foto

Rolba vláček

Aneb jízda na speciálně upraveném laně za rolbou na lyžích či snowboardu je bezpečný způsob, jakým se můžete dopravit z bodu A do bodu B. Nástup u dolní stanice lanové dráhy,výstup na horní stanici lanové dráhy. Minimální počet 10 osob max. 40 osob/ 1 jízda.

Provozní doba :

PONDĚLÍ – ČTVRTEK,NEDĚLĚ – 9.00 – 16.30 hod.

PÁTEK ,SOBOTA – 9.00 – 18.00 hod.

CENA 1 JÍZDY – 50,-

Rolba vyjíždí přibližně v každou čtvrthodinu, v závislosti na obsazenosti jízdy

Vstupenky jsou k zakoupení pouze na pokladně bufetu vč. Čestného prohlášení se souhlasem provozované  služby.

"Je to jediný legální způsob, jak lyžaře dostat nahoru," uvedl. Podle něj se fronty v předchozích dnech netvořily, denně byly v areálu desítky lyžařů. "Lidé jsou spokojení, moc si to chválí," řekl Martínek. Takzvaný rolba vláček jezdí podle zájmu lyžařů, najednou vyveze od deseti do 40 lidí. "Máme rozestupy 2,3 metru a lidé mají nasazené i roušky," dodal Martínek.

Jinak jsou lyžařské areály v kraji na základě protikoronavirových opatření v kraji uzavřené. Pro běžkaře jsou ale upravené stopy v Krkonoších v okolí každého zimního střediska, bez omezení je v provozu magistrála v Jizerských horách s více než 200 kilometry tratí. "Odtálo myslím takových 20 centimetrů sněhu, ale sněhu je nadále dost nahoře i v Bedřichově. Pořád se pohybujeme při úpravě rolbou skoro po nějakých 60 centimetrech," uvedl ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc. Společnost se stará o úpravu magistrály, i přes oblevu ji budou podle Kunce nadále upravovat minimálně třikrát týdně. "Budeme se snažit, aby byly podmínky pro běžkaře ideální," dodal.

Na víkend se budou upravovat také minimálně základní trasy Lužické magistrály, zhruba 20 kilometrů tratí. "V pátek večer se bude upravovat Prácheň, Polevsko a Luž. A bude samozřejmě záležet, jak obleva bude pokračovat a zda bude pršet. Důležité zatím je, že to přes noc přimrzne, to nás zatím zachraňuje," uvedl předseda oddílu Ski Polevsko Jan Šmíd. Oddíl se na úpravě magistrály podílí.

V minulém týdnu bylo možné vyrazit na běžky i do nížin, okruhy vznikaly i ve městech. Jeden například na libereckém letišti, kam každý den od soboty chodily stovky lidí. Kvůli oblevě už to ale ode dneška možné není. Zhoršuje se i stav tratí v rekreačně sportovním areálu v Liberci - Vesci. V areálu se na mnoha místech kvůli tenké vrstvě sněhu již obnažily asfaltové tratě a tím se přerušily stopy pro běžkování, píše se na webu Liberce.

čtk