Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podmínky pro lyžování jsou i přes oblevu z předchozích dnů v kraji stále dobré

28. 12. 2023 | 12:22

Podmínky pro lyžování v Libereckém kraji jsou i přes oblevu z předchozích dnů stále dobré. V provozu je většina zimních středisek, do hor mohou vyrazit i běžkaři, vyplývá ze zjištění ČTK.

lyzovanijested 2 irma
Lyžování na Ještědu, foto: Artur Irma

Z nejznámějších středisek v západní části Krkonoš, jež jsou v Libereckém kraji, je mimo provoz jen skiareál v Jablonci nad Jizerou. Ostatní jsou v částečném provozu, to platí i pro největší areál v kraji, který je v Rokytnici nad Jizerou. "Přežili jsme přívalové deště a jezdí obě lanovky," řekl ředitel skiareálu Filip Braun. Lyžovat se tak dá i na Lysé hoře, a to po modré tříkilometrové sjezdovce nebo takzvaném Slalomáku. Červená sjezdovka je uzavřená, po oblevě chybí sníh v její dolní části. Podmínky k lyžování považuje Braun za velmi dobré. "Je to příjemné lyžování," řekl. Na návštěvnosti je znát, že jsou nyní prázdniny. "Včera (ve středu) tady bylo 1500 až 2000 lidí," dodal ředitel střediska.

Lyžování na Ještědu, foto: Artur IrmaSpokojený s návštěvností je i ředitel skiareálu na Ještědu v Liberci Radek Chalupa. Ve středu v areálu lyžovalo zhruba 1300 lidí a dnes to zatím vypadá, že zájem bude obdobný. "Obleva s tím trochu zamávala, ale stále jsou podmínky velmi dobré. Máme 50 až 60 centimetrů sněhu," dodal Chalupa. Na Ještědu se lyžuje na 1,5 kilometru dlouhé páteřní sjezdovce Nová Skalka, další sjezdovky jsou zatím uzavřené.

Lyžování na Ještědu, foto: Artur IrmaI v Jizerských horách je v částečném provozu většina z nejznámějších středisek, výjimkou je skiareál Josefův Důl. Lyžovat se tak dá na Tanvaldském Špičáku, Severáku, v Bedřichově, Desné i Kořenově. Dobré podmínky jsou i pro běžkaře. "Zatím si to chválí. Je to ale na dvojkové lyže. Vytátá místa jsou na Krásné Máří, Točně, v horším stavu mohou být tratě na loukách," uvedl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která upravuje Jizerskou magistrálu.

čtk