Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podmínky pro lyžování se o víkendu v Libereckém kraji výrazně zhoršily

11. 02. 2024 | 17:15

Podmínky pro lyžování se v Ústeckém a Libereckém kraji o víkendu výrazně zhoršily. Střediska ve východní části Krušných hor od pondělí přeruší provoz. Zavírat bude nejspíš také Bedřichov v Jizerských horách. V areálech, kde je dostatek sněhu, bylo návštěvníků o víkendu méně než obvykle, lidi odradilo teplo a déšť. Od provozovatelů to dnes zjistila ČTK.

lyže děti mountains-2773576 960 720
Ilustrační foto

Pěkné počasí panovalo na horách v sobotu, protože však bylo hezky i v údolí, lyžařů přijelo do největšího areálu v Libereckém kraji méně než obvykle. "Bylo to necelých 2000 návštěvníků. Kdyby bylo 20. března, bylo by to v pořádku, ale v tuhle dobu jsme zvyklí na dvojnásobek," řekl ČTK ředitel skiareálu krkonošské Rokytnice nad Jizerou Filip Braun. V neděli byli na sjezdovkách jen skalní příznivci zimních radovánek, celý den pršelo.

Provoz areálu se podle ředitele určitě udrží. "Pouze pravá část areálu není upravována a problém je u dojezdů. Technický sníh vydržel a nahoře je sněhu dost. Zájemců o lyžování je také dost, vrátili se k nám i Holanďané, ale v dešti míří raději do muzeí a bazénu," uvedl Braun.

V provozu zůstane také největší středisko v Jizerských horách, kterým je Tanvaldský Špičák. Jezdit bude možné nadále i v areálu Severák v Hraběticích. "Nejspíš ale zavřeme Bedřichov, už jsme se o tom bavili s lidmi, kteří tam jsou," řekl ČTK Pavel Bažant, ředitel společnosti Ski bižu, která všechny tři střediska provozuje. "Lidí bylo o víkendu málo, dnes prší celý den," uvedl.

Od pondělí přeruší provoz ski areál Telnice nedaleko Ústí nad Labem. "Technický sníh sice ještě je, ale je to ježdění v měkkém sněhu. Přes noc nemrzne, takže povrch neztuhne," řekl ČTK zástupce areálu Ivan Soukup. "Nevzdáváme to úplně, pokud budou podmínky lepší, znovu otevřeme," uvedl.

Se zájmem lyžařů o víkendu jsou spokojeni provozovatelé střediska Klíny na Mostecku. I tady ale od pondělí provoz přeruší. "Podmínky už jsou nedůstojné, mizí i technický sníh, přírodní roztál dávno," řekl ČTK vedoucí areálu Josef Dlouhý. "Budeme doufat, že se zima ještě vrátí a zkusíme to rozjet znovu," dodal. Mimo provoz jsou už delší dobu kvůli nedostatku sněhu areály Mezihoří, Bouřňák či Český Jiřetín v Krušných horách.

čtk