Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podzim v Krkonoších láká na Zapadlé vlastence i Pojizerský Pacifik

28. 11. 2023 | 14:15

Příjemné podzimní dny s rodinou nebo přáteli lze strávit v Krkonoších. Chladný a čerstvý vzduch těchto českých nejvyšších hor dokonale pročistí hlavu a plíce a mnoho zajímavého tu mohou podniknout aktivní turisté i ti, kteří jedou do hor za relaxací a odpočinkem.

Krkonoše (2)
Foto: LK

Sice už půjdete místy sněhem, ale ještě stále můžete na výlet vyrazit bez lyží. Trochu po cestě vymrznout a potom si dát v útulné hospůdce punč nebo grog, už to samo může být pro výletníky součástí pěkného zážitku,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vystoupat lze také k prameni největší české řeky Labe, a to buď z Harrachova nebo ze Špindlerova Mlýna, kde je možné ještě využít lanovku na Medvědín a cestu si trochu zpříjemnit. Od Vrbatovy boudy na Zlatém návrší vede cesta směrem k Pančavskému vodopádu. Nejvyšší vodopád v České republice s výškou 148 metrů se nachází přibližně kilometr od Labské boudy. Více vody bude mít zase na jaře při tání sněhu, ale i teď stojí za to.  A nejstarší turistickou trasou v Krkonoších – Harrachovou cestou – pak podél Labe do Labského dolů a zpátky do Špindlerova Mlýna. 

Podzimní výlet vlakem umožní Pojizerský Pacifik  lokální železniční trať klikatící se podél řeky Jizery na trase z Martinic v Krkonoších do Rokytnice nad Jizerou. Proveze západními Krkonošemi a umožní v poklidu sledovat krajinu za oknem. Kdo chce, může dojet až do Jablonce nad Jizerou a vydat se po starých krkonošských cestách do Pasek nad Jizerou – do kraje zapadlých vlastencůVe tamním Krkonošském muzeu se nalézají sbírky, které připomínají historii a život české horské obce: hospodářství, řemesla, zpracování lnu, soustružení dřeva, navlékání korálků, odkazy divadelní a hudební tradice a taky pohyblivý betlém bratří Škrabálků z počátku 20. století.

Na protějším kopci – ve Vysokém nad Jizerou – mají nachystané nejkrásnější výhledy.  Ať už turisté vyrazí k Marinkovu kříži, soše svatého Josefa ve Sklenařicích, nebo na další doporučená místa, otevřou se před nimi barevná panoramata, která nabízí jenom Krkonoše. 

Návštěvníky zve i Rokytnice nad Jizerou. Nad městem v lesoparku nedávno vyrostly vyhlídky z dílny architektonického studia Mjölk. Hlídka na Stráži a další znázorňují postavy ze znaku města. Lehké stavby ze dřeva a oceli přibližují návštěvníkům nejen perspektivu vzdálených horských hřebenů, ale také intimitu lesního prostředí. Jsou přístupné zcela zdarma a nabídnou neopakovatelný pohled na rokytnické údolí, panorama Lysé hory a Kotle, ale i nádherné výhledy do Pasek a Vysokého nad Jizerou.

Ani děti se na podzim nebudou v Krkonoších nudit. 4 dny ve 3 krkonošských údolích zvládnou hravě – co třeba Stezka korunami stromů, dětský park Kabinka, pohádková stezka v Malé Úpě, questy, Lufťákova stezka? Stačí si jen vybrat 

Pro více tipů stačí sledovat facebookový profil Region Liberec a podělit se s dalšími oblíbenými místy, které lze navštívit v podzimním období. Za návštěvu stojí také oficiální stránky Krkonoš.

LK/Jan Mikulička