Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie kvůli náporu běžkařů zavřela cestu do Bedřichova, omezen byl i příjezd na Smědavu

09. 01. 2021 | 16:37

AKTUALIZOVÁNO: Policie dnes na několik hodin uzavřela všechny příjezdové silnice do Bedřichova na Jablonecku po náporu běžkařů. Kvůli jejich autům byly komunikace nepropustné. Na místě řídili provoz dopravní policisté, doporučovali řidičům do obce nejezdit. Silnice policie opět otevřela okolo 16:00 s apelem na řidiče, aby respektovali dopravní značení a omezení. Na webových stránkách policie o tom informoval její regionální mluvčí Vojtěch Robovský.

BedřichZimaZakaz
ilustrační foto, snímky ve fotogalerii: Twitter Policie ČR

"Upozorňujeme občany mířící do horských oblastí Libereckého kraje na povinnost respektování dopravních značení a omezení. Zároveň návštěvníky žádáme o ukázněnost a dodržování vládních opatření," uvedl Robovský. Dodal, že policie bude na bezpečnost a plynulost provozu v horských oblastech dohlížet i v následujících dnech.

Starosta Bedřichova Petr Holub (SKL) ČTK ráno řekl, že se někteří běžkaři chovali neukázněně, nedodržovali pokyny parkovací služby a chtěli parkovat tam, kde začíná lyžařská stopa. "Je potřeba projet dál, tam, kam jim ukazují, a zaparkovat," zdůraznil Holub. Doplnil, že ze vzdálenějších parkovišť musí lidé ke stopě dojít s vybavením v ruce zhruba kilometr.

Podle Holuba lidé žádná vládní koronavirová opatření neporušovali. Většinou přijížděli jednotlivci. Pokud se někde podle něj objevovaly početnější skupiny, šlo o rodinné příslušníky, kteří vyrazili společně.

Jeden z běžkařů ČTK dopoledne řekl, že byla na místě souvislá řada běžkařů od Bedřichova přes Novou louku po Hřebínek, což je zhruba pětikilometrový úsek. "Jsou tam tisíce běžkařů," uvedl.

V minulých letech se stávalo pětkrát až desetkrát za zimu, že se obec musela kvůli zácpám na silnicích uzavřít a dopravu řídili policisté.

čtk

Problémy jsou i na druhé, liberecké straně Jizerek. "Z důvodu plného parkoviště na Smědavě je komunikace Bílý Potok - Smědava uzavřena již na konci Potoka. Zastavuje to tam Policie a pouští dal vozidla pouze když jich několik uvolní místa na horním parkovišti. Takže jestli nechcete stát v kopci ve frontě a čekat desítky minut než vás pustí nahoru (většinou se to uklidní až po 14 hod) tak využijte pendlujícího skibusu, který odjíždí z Hejnic vždy v celou:25 minut. Dohodou s KORIDem je již od zítra zajištěn posilový autobus," informuje na svém facebookovém profilu starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

fb