Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie nepustila řidiče, jenž jel kupovat nábytek, nebo dva chodce, kteří mířili do obchodu, kam chodí běžně

02. 03. 2021 | 11:14

Policisté v Libereckém kraji za pondělí zkontrolovali v rámci opatření omezující cestování mezi okresy přes 2000 vozidel. Dál jich nepustili 75. Řešili i šest případů nenošení roušek, tři tyto přestupky předali správním orgánům. ČTK o tom dnes informovala krajská mluvčí policie Jana Světlá.

policajtka
Ilustrační foto je z jiné poicejní akce. Tady policisté rozdávají smetáčky na očistu auta. Včera bránili občanům jít do obchodu... Foto: PČR

Od pondělí lze mezi okresy cestovat jen za prací, lékařem nebo na úřad. "V jednom případě jsme například nepustili dál řidiče, který jel na nákup nábytku," uvedla Světlá. Ze 75 vozidel, jež policisté vrátili zpět, jich zhruba 20 zastavili ve Vratislavicích nad Nisou, kde jsou hranice katastrů Liberce a Jablonce. Dál tam nepustili policisté také dva chodce. Podle Světlé chtěli jít do obchodu, kde jsou zvyklí nakupovat a kam to mají blíž. Obchod byl ale v katastru sousedního města, tedy v tomto případě i okresu.

Policisté podle Světlé lidem při zjištění porušení vládního nařízení zatím spíše domlouvají. "S agresivním chováním jsme se při kontrole v pondělí neshledali," dodala. Policisté kontrolují i cestující ve vlacích, autobusech či tramvajích. Do kontrol bylo v pondělí v kraji zapojeno zhruba 180 policistů. Pohybovali se mezi 68 kontrolními stanovišti.

Ode dneška policistům v kraji při kontrolách pomáhá ve společných hlídkách i 60 vojáků a 30 celníků. V případě potřeby policisté rozdávají řidičům aut i cestujícím formuláře, které by měli mít při překročení okresu. Při cestě do práce mimo okres bydliště se lidé prokazují potvrzením zaměstnavatele, případně pracovní smlouvou nebo zaměstnaneckým průkazem, pakliže je z nich jasné, že pracovník potřebuje cestovat do jiného okresu. Pro cestu k lékaři nebo na úřad mimo okres je potřeba formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty.

Omezení v cestování by mělo platit tři týdny, pokud vláda nařízení neprodlouží. Výjimku v cestování mezi okresy mají obyvatelé obcí patřících pod Turnov. V územním správním členění státu je obec s rozšířenou působností (ORP) Turnov anomálií, patří pod něj 36 obcí z okresů Liberec, Jablonec, Semily. Obyvatelé z těchto obcí mohou do Turnova jet, i když jsou z jiného okresu než toto město. Jinak by museli v případě nutnosti jezdit o několik desítek kilometrů dále do Liberce či Jablonce.

čtk