Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie opět posílí dohled v horských oblastech, ve střediscích se očekává velký nápor turistů

22. 01. 2021 | 17:19

Policie o víkendu znovu posílí dohled na příjezdových komunikacích do horských středisek v Libereckém kraji. Vzhledem k dobrým sněhovým podmínkám v Jizerských horách a Krkonoších očekávají ve střediscích velký nápor turistů. Policisté budou dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu, zaměří se také na kontrolu dodržování vládních nařízení vydaných v souvislosti koronavirovou pandemií, sdělila dnes ČTK jablonecká policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

bedrPol1
archivní foto: PČR

O minulých víkendech byly problémy zejména v Bedřichově, kde dokonce musela policie kvůli plným parkovištím na několik hodin příjezd do obce uzavřít. Přestože je v oblíbeném jizerskohorském středisku více než 500 parkovacích míst a další nabízejí hotely a penziony, které musely kvůli koronaviru zavřít, náporu návštěvníků to nestačilo. Liberecký kraj proto už minulý víkend posílil autobusovou linku 145 z Liberce do Bedřichova. Využít mohou lidé k cestě do střediska i městskou linku 18.

Z Jablonce nad Nisou do Bedřichova a Hrabětic lze navíc využít autobusy linek 101 a 121. Další autobusové spoje - linky 650, jezdí z Frýdlantu přes Raspenavu, Hejnice a Bílý Potok na Smědavu, kde je další nástupní místo Jizerské magistrály. "Z Liberce je možné se tam pohodlně dostat vlakem a přestoupit na skibus na Smědavu," řekl ČTK Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji. Další nástupní místa na Jizerskou magistrálu s parkovišti jsou také na Jizerce, v Hraběticích, Josefově Dole nebo u přehrady Souš.

Sněžení v minulém týdnu výrazně vylepšilo podmínky v Jizerských horách a Krkonoších. Na svazích leží až 80 centimetrů sněhu, střediska ale přesto zůstávají zavřená. Velmi dobré podmínky ale nabízejí hory milovníkům běžek. "Stopy jsou v dobrém stavu. Upravených je 210 kilometrů běžeckých tratí," řekl ČTK Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která se stará o úpravu Jizerské magistrály. Výborné podmínky pro běžkaře panují také v Krkonoších a upravené stopy jsou v okolí každého zimního střediska. Více než sto kilometrů tras upravili pro běžkaře také v Lužických horách.

čtk