Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie zajistila u 9 mužů z Liberecka a Pardubicka 97 zbraní a obvinila je z nedovoleného ozbrojování

06. 06. 2019 | 12:08

Policisté zadrželi v Libereckém a Pardubickém kraji devět mužů ve věku 33 až 69 let a obvinili je z nedovoleného ozbrojování kvůli držení neregistrovaných nebo zakázaných zbraní. Zajistili u nich při domovních prohlídkách 97 střelných zbraní, z toho 26 samopalů a kulomet, a také přes 24.000 nábojů a dalších různých součástí zbraní a pyrotechnického materiálu. Novinářům to dnes řekl policejní vyšetřovatel Jaroslav Mareček.

kulomet agent-1239350 960 720
Ilustrační foto

Všechny obviněné spojuje zájem o zbraně a někteří se znali i osobně. Policie zatím neví, zda byl s některou ze zajištěných zbraní spáchán trestný čin a proč je muži schraňovali. "Vyšetřování je na počátku. K čemu měly zbraně sloužit a proč je drželi, je předmětem vyšetřování," uvedl Mareček.

Zbraně, střelivo i prekurzory k výrobě střeliva si obvinění opatřovali částečně na burzách nebo přes internetovou inzerci. Nakupovali i nefunkční zbraně, které dokázali uvést do provozuschopného stavu. Pět z nich má zbrojní průkaz, k přechovávání zajištěných zbraní ale neměli podle zjištění policie žádné oprávnění. Někteří z obviněných už byli trestáni.

Mužům hrozí šest měsíců až pět let. "Nelze vyloučit do budoucna, že bude trestní sazba zpřísněna a překvalifikována na zločin se sazbou dva až osm let," uvedl státní zástupce Miroslav Mareš. Podle něj se bude čekat na výsledky znaleckých posudků a odborná vyjádření zejména z oblasti balistiky. "Posléze bude rozhodnuto a vyvozena trestní odpovědnost konkrétních osob," dodal Mareš. Všichni muži jsou vyšetřovaní na svobodě, i když na dva ve věku 33 a 66 let chtěla policie uvalit vazbu. Soudci ale stačil písemný slib obviněných, že nebudou páchat trestnou činnost, a u mladšího záruka důvěryhodné osoby.

Sedm obviněných je z Libereckého a dva z Pardubického kraje. Nejvíc zbraní - deset samopalů a kulomet, policisté zajistili u devětašedesátiletého muže z východních Čech. Někteří obvinění měli doma dílny, kde upravovali koupené nefunkční zbraně do střelbyschopného stavu.

"Zbraně byly upravované s jistou mírou sofistikovanosti," uvedl Zdeněk Chmelík z policejního odboru služby pro zbraně. Za jednu ze zajímavějších zbraní pro sběratele označil italský samopal s dřevěnou pažbou z roku 1938.

Policie se případem začala zabývat loni v listopadu, když na Frýdlantsku zadržela dva muže, kteří stříleli ze samopalů v lese nedaleko hlavní silnice. Oba jsou nyní mezi obviněnými.

čtk