Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poruchy na vedení vysokého napětí působí silným větrem polámané a popadané stromy a větve

14. 09. 2024 | 17:19

V Libereckém a Ústeckém kraji bylo k 16:00 bez proudu zhruba 17.200 domácností. Poruchy se sice daří odstraňovat, stále ale přibývají další, řekla dnes ČTK mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

MImonHas2
Foto z FB Hasiči Mimoň

"Ty počty kolísají," uvedla. Poruchy na vedení vysokého napětí působí polámané a popadané stromy a větve vlivem silného větru a podmáčeného terénu. K 16:00 bylo v Libereckém kraji 15 poruch na vedení vysokého napětí a bez proudu bylo zhruba 8800 domácností, například na Jablonecku nebo v okolí Českého Dubu. V sousedním Ústeckém kraji bylo poruch 18 a bez elektřiny bylo 8400 domácností, například na Ústecku.

Popadané stromy působí problémy i v dopravě. Kvůli nepříznivým povětrnostním vlivům je zastavený provoz na několika železničních tratích. Podle Správy železnic () se na trati z Doks na Českolipsku do Bakova nad Jizerou podaří obnovit zřejmě dnes večer a na dvou v Ústeckém kraji v neděli. Konkrétně na tratích z Chomutova do Vejprt a na Moldavské horské dráze.

čtk