Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pracovníci České inspekce životního prostředí uložili loni v kraji 95 pokut za více než 3,3 milionu korun

17. 06. 2020 | 17:10

Pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložili loni v Libereckém kraji 95 pokut dohromady za více než 3,35 milionu korun. Nejvyšší pokuty padly za prohřešky v péči o lesy a za nakládání s odpady. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Celkově provedli inspektoři v Libereckém kraji loni 867 kontrol, před rokem jich bylo 900.

odpady vrakoviště scrapyard-70908 1280
Ilustrační foto

Nejvyšší sankci 280.000 korun vyměřili loni inspektoři v Libereckém kraji vlastníkovi lesních pozemků společnosti FORESTMAN za opakované neplnění opatření k nápravě při obnově lesa. "Způsobil ohrožení životního prostředí v lesích. Nerespektoval rozhodnutí inspekce, nezajistil na dotčených pozemcích nápravu a nepečoval o ně. Přitom jeho činností je lesnictví na pozemcích v různých regionech České republiky," řekl k případu ředitel libereckého inspektorátu Martin Kmoch.

Dvě pokuty 250.000 korun vyměřili inspektoři dvěma fyzickým osobám podnikajícím v oblasti odpadů. Miroslav Veselý podle ČIŽP provozoval své zařízení k využívání odpadů na povrchu terénu v rozporu s provozním řádem, a dorovnával terén pozemku nepovolenými odpady. Stejnou pokutu dostal i Otakar Kurucz, který nakládal s tisíci tunami odpadů bez evidence a v zařízení, které k tomu nebylo určeno.

Česká inspekce životního prostředí loni uložila v celém Česku 2532 pravomocných pokut za více než 112 milionů korun, zhruba o 12 procent víc než o rok dříve. Více než třetina pokut byla vyměřena za pochybení při nakládání s odpady. Inspekce provedla 16.896 kontrol, o 324 víc než předloni a nejvíc za posledních pět let. Inspektoři provedli také 558 kontrol podle zákona o obchodování s ohroženými druhy rostlin a živočichů (CITES), a uložili pravomocné pokuty za 919.050 korun.

čtk