Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Při pondělní stávce se uzavřou i některé mateřské školy. Přesná čísla odboráři nevědí, rodiče tápou

22. 11. 2023 | 12:22

AKTUALIZOVÁNO: Při pondělní školské stávce se v Libereckém kraji uzavřou i některé mateřské školy. To u předchozích protestů nebývalo obvyklé, řekla ČTK krajská předsedkyně školských odborů Romana Hlaváčková. Kolik mateřských, základních a středních škol v kraji se do protestů zapojí, ale odboráři zatím neznají a podle Hlaváčkové možná ani vědět nebudou.

detiNew
ilustrační foto

"Ozývají se nám i školy bez odborů a nemusí nám dát všechny vědět," dodala.

Podle dostupných informací zřejmě jen v krajském Liberci zůstane uzavřeno pět z 31 mateřských škol. Jednou z nich bude mateřská škola Pohádka ve čtvrti Janův Důl, která už o tom informovala na svém webu. Obavy tam mají z krácení peněz na nepedagogické pracovníky, což by v jejich případě zasáhlo kuchařky a uklízečky. "Bez nich to ve školce nejde," řekla ČTK ředitelka školky Jana Najmanová.

Školka má čtyři velké pavilony, které mají na starost jen dvě uklízečky a jídlo pro 100 dětí vaří po celý den dvě kuchařky. Podle ředitelky díky nim mají nejen jistotu kvality jídla, ale navíc přispívají k tomu, že mohou pořádat ve školce hodně akcí. "Když jdou děti třeba na trampolíny nebo na výlety, tak přijdou do práce dříve, aby děti měly svačinu dříve nebo s sebou. A i naopak, když jsou děti na lyžáku, tak s obědem počkají déle. Kdyby pro nás vařila nějaká velká vývařovna, tak by to šlo asi těžko," uvedla Najmanová. Rodiče podle ní o uzavření školky už informovali a zatím od nich spíše vnímají podporu. "Posílali nám někteří na WhatsApp zprávy, že nám drží palce," dodala.

Ke stávce se chystá připojit také například českolipská MŠ Špičák, ale provoz částečně zachová. Podle informací od mluvčí radnice Kristýny Kňákal Brožové to tam vyřešili tak, že uzavřené bude pracoviště Východní a o děti z něj se postarají pracoviště Zhořelecká a Brněnská.

Do protestů se zapojí v kraji i základní a střední školy. Jen v Liberci z 21 základních škol jich zůstane v pondělí zcela uzavřeno 11 a další dvě omezí činnost. Z nich v jedné bude zajištěný dozor pro děti od první do třetí třídy a v druhé budou mít děti náhradní program za výuku. Podle náměstka primátora pro školství Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) se stávka dotkne zhruba 5000 z bezmála 10.000 dětí, které chodí v Liberci do základních škol. "Důvodům stávky rozumím a chtěl bych v zastoupení základních škol požádat všechny rodiče dětí, jichž se pondělní stávka dotkne, o trpělivost, pochopení, protože mám za to, že jde o lepší budoucnost pro naše děti," dodal Langr.

Stávkovat se chystá také více než třetina krajských školských organizací, což jsou převážně střední školy. "Zapojí se 20 organizací z 57," uvedl mluvčí kraje Filip Trdla.

Uzavřené zůstane například gymnázium F. X. Šaldy v Liberci, kde pondělní stávku podpořilo zhruba 50 z 53 učitelů. Vede je k tomu obava ze snižování objemu peněz do školství, což by podle nich negativně ovlivnilo kvalitu vzdělávání. "Nedostatek finančních prostředků ve školách by způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce, omezení možnosti školy dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější, způsobil by zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů, ohrožení existence malotřídek," citoval ředitel školy Václav Ulvr prohlášení stávkového výboru učitelů.

Zavřená zůstane v pondělí i Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Železném Brodě na Jablonecku včetně domova mládeže, kde jsou ubytovaní studenti. "Ke stávce se připojili téměř všichni pedagogové," uvedl ředitel školy Jan Hásek. Ten den bude ve škole jen její vedení, mimo jiné i k přijímání přihlášek o studium u oborů, u nichž termín pro podání vyprší na konci listopadu.

čtk