Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Privátní sektor je v Rakousku léty prověřeným a osvědčeným partnerem v poskytování sociálních služeb

16. 09. 2020 | 5:00

Místo osiřelé léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí během tří let vyroste moderní domov pro seniory s kapacitou 80 lůžek. Podpisem memoranda to v pondělí sjednali zástupci Libereckého kraje a společnosti SeneCura, největšího nestátního poskytovatele pobytových sociálních služeb v Česku.

LDNJablonne2Memorandum Liberecky kraj (2)
Viualizace budoucího domova: SeneCura, fotogalerie dole: 1x vizualizace a 3x nynější stav - foto Artur Irma

Informovali jsme ZDE. „Kraj se rozhodl, že areál prodá a stanoví přesné podmínky, které investor musí dodržet. Spolupráce veřejného a soukromého sektoru je cesta, jak vylepšit situaci v pobytových sociálních službách,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Liberecko usiluje o navýšení kapacit, protože jich je v regionu nedostatek. Podle dostupné analýzy připadá na jedno lůžko 259 obyvatel Libereckého kraje, což je mnohem více než v jiných krajích.

Pohled do interiéru vratislavického domova.

Společnost SeneCura, která již v kraji úspěšně provozuje SeniorCentrum ve Vratislavicích, se zavázala vybudovat místo staré léčebny v Jablonném v Podještědí nový domov a nabídnout v něm 20 lůžek pro domov pro seniory, 40 lůžek pro domov se zvláštním režimem, 10 lůžek pro odlehčovací službu a 10 lůžek pro osoby se zdravotním postižením. Všechna lůžka budou zahrnuta do krajské dotační sociální sítě. „Můžeme čerpat z bohatých zkušeností z Rakouska, kde naše skupina poskytuje služby více než 20 let a kde je péče o seniory na velmi vysoké úrovni,“ uvedl CEO SeneCura Anton Kellner. Přístup státu k soukromému sektoru je v Rakousku velmi pozitivní, je vnímán jako rovnocenný partner při budování potřebných kapacit. Sociální pobytové služby zde disponují v současné době 75 tisíci lůžky, z toho téměř 50 % tvoří soukromé neziskové nebo komerční organizace.

Původní budova LDN v Jablonném v Podještědí bude odstraněna a na jejím místě vznikne zcela nový moderní domov pro seniory. „Reálný začátek výstavby plánujeme na příští podzim, přičemž ke zprovoznění domova by mělo dojít na jaře 2023,“ upřesnil Ondřej Plšek, Development Manager SeneCura. Součástí domova bude i kaple, kadeřník, wellness koupelna, terapeutická místnost, fitness nebo Memory Garden. Podobných domovů dnes SeneCura provozuje 15 po celé republice a plánují se další.

O SeneCura

Společnost SeneCura je s více než 2 000 lůžky největší nestátní poskytovatel pobytových sociálních služeb v České republice. Ve svých 15 SeniorCentrech nabízí pobytové sociální služby Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem pro klienty s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. V některých SeniorCentrech nabízí i pobytovou odlehčovací službu. Patří do rakouské skupiny SeneCura, která je se 7 500 lůžky a 84 zařízeními předním poskytovatelem sociální a zdravotní péče.

TZ Společnosti SeneCura

Domov sociální péče je v bývalém hotelu Sychrov.

V soukromý domov pro seniory a znevýhodněné osoby se proměnil i někdejší Zámecký hotel Sychrov na Liberecku. K dispozici je v něm 93 lůžek, z toho 82 je pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo demencí starší 55 let. První klienty domov přivítal na začátku letošního ledna, většinou jde o klienty z Libereckého kraje.

Sychrovský domov ale zdaleka není jediným soukromým projektem v Libereckém kraji. Jak je uvedeno výše, otevřela loni v Liberci nový domov společnost SeneCura, která nabízí 148 míst, z toho 30 pro klienty s demencí. Loni v říjnu v České Lípě otevřeli Alzheimercentrum pro 132 klientů, které z bývalé ubytovny vybudovala společnost TTP invest. Liberecký kraj má stále v plánu výstavbu domova pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou. Počítá také s přístavbou Domova důchodců ve Velkých Hamrech a nejnověji i s přestavbou léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí, jak vyplývá z podepsaného memoranda.

Sociální objekt ve Vratislavicích.

Liberecký kraj počty lůžek v sociálních zařízeních dlouhodobě navyšuje. V domovech se zvláštním režimem v základní síni Libereckého kraje jich v období 2016–2021 přibylo 188, v domovech pro osoby se zdravotním postižením 24 a v chráněném bydlení 23.

lo