Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Provoz na hranicích s Německem je na severu Čech zatím bez komplikací

14. 02. 2021 | 12:36

AKTUALIZOVÁNO: Provoz na hranicích s Německem v Ústeckém a Libereckém kraji je podle policie zatím bez komplikací. Německo s účinností ode dneška považuje Českou republiku za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. Od dneška zavedlo kontroly na hranicích.

prechod hradek1
Ilustrační foto, Artur Irma

"Zatím je to bez problémů," uvedla ráno mluvčí policie v Libereckém kraji Dagmar Sochorová. Obdobně se vyjádřila i mluvčí policie v Ústeckém kraji Jana Slámová. "Veškeré kontroly jdou za německou stranou, pouze monitorujeme situaci. Hlídky máme v terénu a v případě, že by měly podezření na nějaký problém v dopravě, že by se měly tvořit kolony, tak budeme regulovat dopravu, odklánět. Nepředpokládám ale, že dnes, v neděli, kdy bývá provoz minimální, by se měl objevit nějaký problém," dodala Slámová.

Podle fotoreportéra ČTK, který byl dopoledne zhruba hodinu na hraničním přechodu v Petrovicích na Ústecku, je provoz malý a bezproblémový. Každého řidiče Němci kontrolují, zda splňuje podmínky pro vstup. Kdo přijede, musí ukázat papíry, a pouští jen toho, kdo je má v pořádku. Ostatní posílají zpět, zjistil na hranicích fotoreportér ČTK.

Do Německa nyní mohou z Česka s negativním testem přicestovat jen němečtí občané a lidé, kteří v zemi žijí. Po příjezdu musejí do karantény. Výjimku z karantény mají pendleři v kritické infrastruktuře, především zdravotníci, a nákladní dopravci, kteří rovněž musejí mít test. Rozbor potřebují i lidé, kteří chtějí Německem projet, v takovém případě ale musí tranzit podložit humanitárními důvody.

Až do odvolání přerušily České dráhy obousměrně provoz všech vlaků mezi ČR a Německem. Nadále ale jezdí vlaky na mezinárodní lince L7 z Liberce přes německou Žitavu do Varnsdorfu v Ústeckém kraji. "Všechny vlaky však budou přes německé území projíždět bez zastavení. Výstup a nástup ve stanicích Zittau, Mittelherwigsdorf, Hainewalde a Grossschönau nebude možný," uvedla na svém webu společnost Korid LK, koordinátor veřejné dopravy v Libereckém kraji. Mezinárodní vlaková linka RE2 je rozdělená na dvě samostatné části, a to Liberec - Hrádek nad Nisou a Žitava - Drážďany.

Posádky nákladních vlaků směřujících do Německa ode dneška testuje tříčlenný tým laboratoře AGELLAB na hlavním nádraží v Děčíně. "Strojvůdci a další členové posádky absolvují antigenní testy s odběrem vzorků z nosohltanu a do 20 minut mají výsledek k dispozici i s potřebným certifikátem, kterým jim umožní pokračovat v cestě přes hranice," uvedl předseda představenstva společnosti Laboratoře AGEL Tomáš Gucký. Denně podle něj na nádraží otestují zhruba 100 lidí.

Podle informací na twitteru Chytré karantény se posilují nebo otevírají odběrová místa na hraničních přechodech s Německem, v Ústeckém kraji to je na Hoře sv. Šebastiana a na D8. Rozšířit by se měla i provozní doba odběrového místa v Hrádku nad Nisou na Liberecku. "Samozřejmě chceme, aby se dostalo na všechny, kteří nyní budou muset každodenně předkládat při cestě do Německa negativní test. Proto je u nás téměř pravidlem, že se snažíme vyhovět i těm několika desítkám zájemcům, kteří v systému pro provedení antigenního testu sice nejsou, ale potřebují jej," uvedl v tiskové zprávě Libereckého kraje Jan Hamřík ze společnosti SMŽO - MEDIC, jež odběrové místo provozuje.

čtk