Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Řada měst v Libereckém kraji připravuje změny v dani z nemovitosti, ve Frýdlantu ji chtějí snížit

18. 06. 2024 | 5:00

Změny v dani z nemovitosti připravuje řada měst v Libereckém kraji, reagují tak na novinky, které přinesl loňský úsporný balíček vlády. V letošním roce se kvůli úpravám daně příjmy obcí z nich zvýšily, v příštím roce ale platnost dosavadních vyhlášek skončí a bez nich půjdou příjmy dolů. I to je důvod, proč například v Jablonci nad Nisou plánují zavedení místního koeficientu dva, aby zachovali příjmy města, naopak ve Frýdlantu na Liberecku chtějí daň vlastníkům nemovitosti snížit i za cenu nižších příjmů města, zjistila dnes ČTK.

Frydlant-radnice01
Frýdlant, foto: Mad

Frýdlant se 7400 obyvateli dlouhodobě držel sazbu daně z nemovitosti na stejné úrovni, loni se ale s novelou zákona zvýšila. "S tím Frýdlant nesouhlasí, vždy jsme hájili zachování sazby daně na dlouhodobé úrovni, abychom místní nezatěžovali dalšími náklady. I proto rada města odsouhlasila záměr úpravy koeficientu na 0,80, což by v roce 2025 znamenalo reálně snížit výběr daně z nemovitosti na území Frýdlantu o více než 1,2 milionu korun," doplnil starosta Dan Ramzer (ODS). Loni město na dani vybralo 3,47 milionu korun, novou vyhlášku bude zastupitelstvo projednávat ve středu.

Výhled z jablonecke radnice, foto: JNTřeba v Jablonci, který je s 46.200 obyvateli druhým největším městem v Libereckem kraji, měli od roku 2015 vyhláškou nastavený jen základní koeficient podle velikosti obce na 2,5. S balíčkem se od příštího roku základní koeficient zvýší na státem danou úroveň 3,5, k tomu navíc plánuje město přidat vyhláškou místní koeficient dva. Ve výsledku to bude znamenat zvýšení příjmů z daně z letošních 36 milionů korun na 86 milionů, což by mělo doplnit peníze, o něž Jablonec přijde v souvislosti se snížením podílu na sdílených daních. Zastupitelstvo bude novou vyhlášku projednávat ve čtvrtek.

Chrastava, foto: MadNěkteré obce navíc využily možnost opatřením obecné povahy zvýšit daň z nemovitosti u konkrétně vyjmenovaných objektů, většinou u výrobních a skladovacích hal nebo velkých prodejen, jejichž činnost dlouhodobě zatěžuje město hlavně zvýšeným provozem kamionů. Třeba v šestitisícové Chrastavě tak pro průmyslové podniky stanovili koeficient, kterým se základní daň zvýší na pětinásobek, což ale odpovídá dosavadnímu zdanění ve městě. V osmitisícovém Hrádku nad Nisou schválili u takových nemovitostí koeficient čtyři.

Liberec, foto: MadOpatření obecné povahy by měli v červnu projednávat také ve stotisícovém Liberci. Vyšší zdanění průmyslových a obchodních podniků, které působí zvýšenou dopravní zátěž, by podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) mělo ročně do rozpočtu krajského města přinést dalších 40 až 60 milionů korun, ani to ale nepokryje výpadek příjmů ze sdílených daní. Podle záměru by měli vlastníci takových nemovitostí platit daň ve výši pětinásobku základní daně ve městě, vybrané peníze chce radnice použít přednostně na opravu silnic a mostů.

Aby mohlo opatření obecné povahy platit od 1. ledna 2025, musí ho města a obce schválit a elektronicky zaslat správci daně nejpozději do 30. června. Pro vyhlášku je čas delší, tu stačí zveřejnit ve Sbírce právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů do 1. října.

čtk